Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Vietnamese summerrolls met ei

De laatste tijd ben ik redelijk veel en vooral regelmatig aan het sporten. Voor iemand anders is het misschien niet bijzonder, maar voor mij een uitzondering. Sporten is nooit echt mijn ding geweest, en ik vond het lastig om de motivatie vast te houden. In Londen begon ik met een paar yogalessen, en eenmaal terug in Nederland vind ik sporten stiekem net zo leuk. Wie had dat ooit gedacht. Vooral na een lange dag en wanneer mijn hoofd vol zit en de energie ver te zoeken is, vind ik het heerlijk om het zwembad in te duiken of een yogales te volgen. Na het sporten ben ik lichamelijk nog moe, maar mijn hoofd is een stukje leger. Op dat soort momenten worden mijn cravings spontaan gezond, en na het sporten boodschappen doen is dan een heel goed idee. Mijn winkelmandje vul ik met het laatste zomerfruit, veel veggies, peulvruchten en laat de chocolade, koek en chips voor wat het is.

Na het sporten krijg ik zin in lichte, gezonde en toch vullende snacks. Zo maakte ik gisteren deze Vietnamese summerrolls. Een heel goed idee, al zeg ik het zelf. Een recept voor deze met groenten en ei gevulde rijstvellen is alles behalve nieuw, maar ze blijven een van mijn favoriete snacks (ook leuk als voorgerechtje). Door steeds verschillende ingrediënten te gebruiken kun je het recept aanpassen naar je eigen smaak (of de restjes uit de koelkast). Denk bijvoorbeeld aan taugé, andere verse kruiden, gebakken paddestoelen of voor een niet-vegetarische variant voeg dan garnalen, koude stukjes kip of reepjes biefstuk toe.

Vietnamese Summerrolls

Nodig voor ±20 Vietnamese summerrolls.
olijfolie
4 eieren
100 gram mihoen
halve komkommer
5 bosuitjes
75 gram ijsbergsla
10 gram verse koriander, alleen de blaadjes
7 gram verse munt, alleen de blaadjes
± 20 rijstvellen

2 el sojasaus
1 el vissaus (optioneel)
1/2 tl chilivlokken
1/2 teentje knoflook, geraspt
duimpje gember, geraspt
sap van 1 limoen
snuf suiker

Klop de vier eitjes los in een kom en zet een pan op het vuur. Verhit een eetlepel olie in de pan en giet de helft van het eimengsel erbij. Laat op zacht vuur gaar worden. Haal uit de pan en bak de andere omelet. Laat beide omeletten afkoelen en snijd in dunne reepjes.

Leg ondertussen de mihoen in een pan met heet water om te weken. Na ±5 minuten kun je deze afgieten en bewaren in de zeef.

Maak ondertussen ook de simpele dressing:meng 2 el sojasaus, geraspte gember, chilivlokken, citroensap en suiker bij elkaar. Roer goed door. Giet in een klein kommetje en ga verder met de groenten.

Was de groenten en snijd alles in dunne reepjes, dat is het handigste met oprollen straks. Was de kruiden en hak ze grof. Schep alle ingrediënten bij elkaar en breng op smaak met 1 el ongeveer van de dressing.

Vul een ruime bak of schotel met warm water. Week de rijstvellen een voor een. Leg een theedoek op het aanrecht, leg een rijstvel erop en daarin een lepel groenten en wat reepjes omelet. Vouw de onderkant (dus aan jouw kant) over het mengsel, vervolgens de zijkanten naar binnen en rol de loempia zo strak op. Herhaal dit tot alle vellen gebruikt zijn. En geloof mij: oefening baart kunst. Serveer de Vietnamese summerrolls met de dip en eet gelijk op.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close