Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Tom Kha Soep

Ondanks dat het een licht gerecht is, is het toch echt comfort food. Lekker pittig, maar toch fris! Echt een aanrader! Tom Kha soep  is een “simpel” gerecht, want het kost misschien 10-15 min om te maken, maar er gaat een hele lijst met ingrediënten in! Voordeel: als je het eenmaal de basics hebt gekocht voor deze Thaise soep, dan kun je daarna met een paar extra ingrediënten je eigen variant maken.

Nodig:
Paste

5 cm gember, geschild
1 stengel Citroengras (Sereh)
6 gedroogde kafferlime leaves
1 groene peper (of rood als je die al in huis hebt)
1 limoen, schil en sap
bosje koriander
2 knoflooktenen
2 sjalotjes (of 1 ui)

Soep
1 tl Olijfolie
1 liter kokend water
1 bouillon blokje
400 ml kokosmelk
1-3 tl vissaus (naar smaak)

1 handje verse garnalen
1 handje gemixte paddenstoelen
handje sugarsnaps
handje paprikastrookjes
handje taugé
verse gemalen peper
2 partjes limoen

Wat kan er allemaal nog meer in? Echt van alles! Denk aan paprika, courgette, bamboe scheuten, van die kleine maiskolfjes, boontjes, zalm, andere soorten stevige verse vis, noodels etc etc

Voor de paste: alle bovenstaande ingrediënten in de food processor. Let op: Limoen alleen de schil, de rest niet weggooien want sap heb je later nog nodig. En tot een puree pulseren. (Heb je geen keukenmachine, probeer dan alles heel klein te snijden (evt met behulp van een vijzel), behalve de citroenstengel die je kunt breken met de achterkant van je mes).

Verwarm de olijfolie, om vervolgens de zelf gemaakte pasta te verwarmen voor 2-3 minuten. Schenk de kokosmelk erbij, samen met het water, bouillonblokje en een (paar) tl vissaus.

Voeg vervolgens de gekozen groenten (behalve taugé en paprika) erbij doen en na een paar minuutjes de garnalen. Wacht tot deze mooi roze zijn. Ten slotte kun je de taugé en paprika erbij doen. Serveer met een extra partje limoen, koriander en wat verse peper.

Tip: Meestal zitten er een aantal stengels citroengras (Sereh) in een pakje, deze kun je het beste bewaren in de vriezer. Blijven op deze manier een hele tijd goed en zijn gelijk uit de vriezer te gebruiken.

 

4 Discussions on
“Tom Kha Soep”
  • Hey Ianna, laatst je Tom Kha soep gemaakt en moet zeggen dat ik hem heel erg lekker vond! Heb alle ingrediënten voor de pasta met de staafmixer fijn gemaakt (werkte prima!) Heb een variant met kip gedaan, bij gebrek aan fatsoenlijke garnalen. Lekker met een grote hand taugé erover en nog wat verse koriander blaadjes. Alsof je in Thailand bent! Bedankt!

    • Hey Tim! Wat leuk dat je het recept gemaakt hebt ennn bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat het in de smaak is gevallen! 🙂 Groetjes, Ianna

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close