Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Spelt-citroen biscotti (oftewel cantuccini)

Houd jij ook zo van deze knapperige Italiaanse koekjes? Ik weet dat de Italianen deze biscotti koekjes graag in koffie of dessertwijn dopen, maar stiekem vind ik ze knapperig het allerlekkerste. Ik wilde al een tijdje aan de slag met een recept voor biscotti. Eigenlijk is het zo makkelijk om te maken, en je kunt er simpelweg een eigen twist aan geven. Vandaag deel ik met jullie een basic variant, met citroen, amandelen en speltmeel, zodat jullie zelf in de keuken kunnen gaan experimenteren. Vervang bijvoorbeeld de amandelen voor pistache noten en voeg cacao poeder toe voor een totaal andere smaakbeleving bij dit knapperige koekje. Of, vervang de citroen voor sinaasappel en voeg daar stukjes chocolade en secans aan toe.. Yum! Een leuk weetje: doordat je ze dubbel bakt, blijven ze nog langer goed.

Nodig voor ±25 stuks:
50 gram suiker naar keuze
1 ei
1 tl vanille extract
150 gram speltmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
½ tl baking soda
60 gram blanke rauwe amandelen
zeste van ½ citroen
mespunje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal alvast een pakplaat uit de oven. Bedek deze met een vel bakpapier.

Doe het ei in een kom en haal een 1 tl eigeel eruit, om straks de koek mee in te kwasten zodat het een mooie bruin en knapperig korstje krijgt. Mix de suiker, de rest van het ei en een scheutje vanille extract tot het licht en romig is. Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda erbij. Doe er gelijk de grof gehakte amandelen, zeste van citroen en een snuf zout erbij. Schep alles met een spatel door elkaar en kneed het verder met de hand tot een mooi samenhangend deeg.

Vorm een lange rol van ongeveer 3 cm breedte, leg op het bakpapier en druk iets plat. Gebruik het restje eigeel om de bovenkant in te smeren. Bak voor ongeveer 20-25 minuten.

Laat 5 minuten afkoelen en snijd de rol vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm (de dikte van de koekjes), leg opnieuw op de bakplaat met een beetje ruimte tussen de koeken. Bak nogmaals in de oven, nu voor 5-10 minuten of tot goudbruin en ze moeten droog aanvoelen.

Bewaar in een luchtdichte doos, of eet alles gewoon in een keer op. Ik kies voor het laatste… 😉

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close