Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Shepherdess Pie (dag 27)

Nog een paar dagen en de 31 dagen zonder geld uitdaging is voorbij. Wat een fijn idee, eigenlijk. Ik kan stiekem niet wachten tot ik de supermarkt in mag en “alles” weer mag kopen. Al mag ik niet klagen, want ik eet eigenlijk best lekker en redelijk gevarieerd. Gisteren stond de Sheperdess Pie op het menu, maar dat ging last minute niet door en dus maak ik het voor vanavond. Voordeel van stoofpotjes: het ruikt heerlijk, de oven zorgt voor extra warmte in huis en de puree ( in dit geval) voor die extra comforting eigenschap. Een fijn laagje boven de zoete en warme smaken van de linzenstoof. Het kost wat tijd om te maken; een uurtje met alle voorbereiding en dus een perfect gerecht voor in het weekend. Het is echter heel simpel om te maken; het moeilijkste is misschien de puree op de linzen te leggen. En zelfs dat hoeft niet netjes. Het gaat hier immers niet om een mooi gestileerd gerecht, maar om zelf thuis gemaakt eten.  Aan de slag!

Linzenstoof:
1 blik linzen (netto gewicht: 240 gram)
1 ui, fijn gesnipperd
1 knoflookteen, in stukjes
1 stronk selderij, in kleine stukjes
2 wortels,  geschild en in kleine blokjes
400 gram tomatenblokjes, uit blik
scheutje rode wijn, mocht je het in huis hebben
½  eetl balsamico azijn
1/2-1/4 rode peper (hangt er  vanaf hoe pittig je het wilt hebben)
1-2 tl gerookte paprikapoeder
2 takjes verse tijm
1 laulierblad
1 stengel rozemarijn
100 ml groentenbouillon
olijfolie
zout/peper

Voor de puree:
½  kilo kruimelige aardappels, geschild en in stukjes.
25 ml melk
klontje boter
10 kleine blokjes harde (geiten)kaas
1 bosui, in dunne ringen (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water, zout en aardappelen aan de kook, laat deze rustig pruttelen tot de aardappels goed gaar zijn.

Verwarm ondertussen een grote koekenpan, doe daar een goede scheut olijfolie in en bak de ui, knoflook, wortelen en selderij tot ze zacht worden. Laat op laag vuur rustig stoven voor 10 min. Voeg vervolgens der rest van de ingrediënten erbij (behalve de linzen!) en voeg naar smaak wat verse peper en zout toe. De kruiden mogen in zijn geheel erbij, hoeft niet fijngesneden te worden. Deze haal je er namelijk weer uit wanneer je het in de oven stopt. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten rustig pruttelen.. Voeg de linzen toe aan de saus.

Verwarm de melk met de boter in een klein pannetje. Doe daar eventueel de bosui bij. Giet de aardappelen af en giet de mix van ui en melk daarbij en stamp tot een puree.

Haal het bosje kruiden uit de saus. Doe de linzen in een grote ovenschaal of 2 kleine porties en bedek dit vervolgens met de puree. Hoeft niet heel netjes. Snij vervolgens de (geiten)kaas in blokjes en prik deze in de puree. Bestrooi met extra peper. Zet de schaaltjes (ik heb ze per persoon gemaakt) in de oven en bak tot de bovenkant van de aardappels mooi lichtbruin zijn geworden. Dit duurt ongeveer 20-30 min.

Tip: je kunt het eventueel de linzen vervangen voor gehakt, rund of lam werkt het beste. Vlees eerst even aanbraden voor je de saus erbij doet.

2 Discussions on
“Shepherdess Pie (dag 27)”
  • Wat grappig dat je nu net gisteren Sheperdess Pie hebt gegeten. Ik heb gistermiddag mijn weekmenu gemaakt en daar staat Vegetarische Sheperd’s Pie op, geinspireerd op een recept van Delia Smith! Ik ga zeker jouw recept erbij pakken.

    • Oh wat leuk! Ja, vind het een fijn recept, alleen had ik er slechte wijn voor gebruikt (aangezien ik op mijn geld moest letten) en op een of andere manier had ik toch het gevoel dat die het minder lekker maakte. Maargoed, vanaf morgen ben ik klaar dus dan mag er weer een scheutje barolo in! 🙂

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.