Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Shakshuka

Shakshuka? Eh ja. Misschien zegt je dit niet zoveel, maar het is een heerlijk Noord-Afrikaans gerecht met tomaten, paprika en ei. Heel lekker, goedkoop om te maken (!) en super voedzaam met alle veggies erin. Een paar weken geleden deelde ik de foto op Facebook, en na alle enthousiaste reacties, kon ik het niet laten om het recept met jullie te delen. Het recept komt oorspronkelijk uit Plenty (van Ottolenghi), maar ik heb er een paar kleine dingen aan veranderd om het net iets makkelijker te maken. In dit kookboek vind je overigens heel veel lekkere recepten, mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je mijn volledige review hier lezen.

Ik vind shakshuka vooral een heerlijk lunch gerecht, of zelfs easy diner. Ik maak het graag na of voor het sporten. Het is vullend, maar niet zwaar. Mocht je er wat extra’s bij willen, dan is het heerlijk met een goed stuk brood om in het eigeel en tomatensaus te dippen. Je kunt er je eigen twist aan geven door andere ingrediënten aan toe te voegen, zoals ingemaakte citroen, feta of andere specerijen en verse kruiden. Heb je niet zoveel tijd, of zijn de tomaten niet in seizoen? Dan kun je er ook voor kiezen om de tomaten te vervangen met een blik tomatenstukjes. Al is het met zoete, rijpe tomaten die vol van smaak zijn natuurlijk het allerlekkerste. De tomaten-paprika saus kun je overigens makkelijk van te voren maken. Op deze manier kun je het alleen gauw opwarmen, eitjes erin breken en je hebt een heerlijke snelle maaltijd. Een restje zonder ei kun je prima als pastasaus gebruiken. Zo kun je de basis van de shakshuka op allerlei manieren gebruiken.

budget recept met ei: shakshukaNodig voor 4 personen:
Recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi (iets aangepast)
Bereidingstijd: 30-40 minuten
5 el olijfolie
2 grote uien, in ringen
2 rode en 2 gele paprika’s
1 tl gemalen komijnzaad
2 laurierblaadjes
blaadjes van 6 takjes tijm
2 el fijngehakte peterselie (plus extra om te garneren)
2 el fijngehakte koriander (plus extra om te garneren)
6 rijpe tomaten
snuf saffraan
snuf cayennepeper
maximaal 250 ml water
8 eieren
zeezout/peper

Doe de olijfolie in een grote koekenpan en bak de uien voor tot ze glazig, maar niet bruin zijn. Maak ondertussen paprika’s schoon en snijd in dikke repen (1-2 cm). Doe deze samen met de komijnzaad, laurier, tijm, peterselie en koriander in de pan en bak alles voor 5 minuten op middel-hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.

Voeg de tomaat, saffraan en cayennepeper toe, breng verder op smaak met zout en peper. Draai het vuur lager en laat de groeten (met een deksel erop) pruttelen. Voeg eventueel tussendoor wat water erbij zodat het mengsel een consistentie krijgt van een pastasaus. Breng eventueel extra op smaak.

Haal de laurier uit de groenten, maak wat holtes in de koekenpan en breek in elke een ei. Bestrooi met zout en peper en zet een deksel op de pan. Laat voor 10-15 minuten op laag vuur garen, tot de eieren net gaar zijn. Het lekkerste is waneer het witte net gestold is, maar het eigeel nog heerlijk zacht. Zodra de eieren gaar zijn, is het klaar. Bestrooi de shakshuka met het restje groene kruiden en dien gelijk op. Lekker met een stuk (stok)brood.

2 Discussions on
“Shakshuka”
    • Dankjewel! Het is echt heel simpel; een aantal ingrediënten in de pan en af en toe roeren. Kind kan de was doen ;). Benieuwd wat je van het recept vindt. Mocht je het recept gemaakt hebben en een foto delen op social/Instagram, wil je dan de #Beginspiration erbij zetten? Altijd benieuwd naar het resultaat. Thanks!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close