Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Salade met gegrilde perzik, halloumi en serrano

Ken je het fenomeen, dat je gaat shoppen en dat je dan thuis komt met meer spullen dan je eigenlijk nodig hebt? Dat gebeurt mij dus bijna altijd wanneer ik in de Marqt ben en geen gestructureerd plan heb met wat ik moet kopen. Ik weet niet precies hoe ze het doen, maar bij thuiskomst verbaas ik me er weer over hoeveel dingen ik heb gekocht die ik eigenlijk totaal niet nodig heb. Niet heel handig voor de portemonnee, maar het zorgde wel voor de inspiratie voor deze salade. Aangezien ik opeens serranoham (wat ik eigenlijk nooit eet), perziken, rucola en haloumi in mijn winkelmandje had zitten en daarmee maakte ik deze salade met gegrilde perzik. Ondanks dat ik niet graag fruit in hartige gerechten verwerk, verbaasde ik mij over de lekkere smaak van een stukje grilde perzik. Ik at namelijk het als dessert met ijs en praline nootjes en bedacht mij dat het best goed zou werken in een hartig gerecht. Vooral in combinatie met de peperige rucola en de zilte halloumi is het een topper. Halloumi kun je trouwens kopen bij de meeste biologische winkels of bij een goede kaasboer.

Met mooi weer zou je dit recept perfect op de barbecue kunnen maken, al werkt een grillpan net zo goed. Heerlijk als lunch of easy voorgerecht. Zonder seranoham werkt het ook prima, al zou ik er dan wat extra halloumi aan toevoegen. Achteraf bedacht ik mij dat geroosterde hazelnoten of pijnboompitten in dit recept niet zouden misstaan. Dus mocht je die in huis hebben, dan kun je dit ook toevoegen.

IMG_6282

Nodig voor 4 personen (als lunch of bijgerecht):
Bereidingstijd: 20 minuten
2 perziken deze moeten zacht zijn maar niet te rijp
100 gram rucola (ongeveer 4 grote handen)
2 el olijfolie + extra om de perzik en kaas mee in te vetten
snuf zeezout
250 gram halloumi
60 ml balsamico
2 el pijnboompitten, geroosterd (optioneel)
12 plakken serranoham of prosciutto

Verwarm een grillpan (of barbecue) tot deze goed heet is. Snijd de perziken elk in 12 partjes. Eerst door de helft, vervolgens elke helft in drie stukken en deze snijd je van de pit af. Snijd deze weer doormidden en voilà, je hebt 12 perfecte stukken perzik om te grillen. Bestrijk elk partje goed met olijfolie en leg deze op de warme grillpan. Grill deze aan elke kant voor 1-2 minuten.

Voeg de rucola in een grote kom, met daarbij de olijfolie en een goede snuf zout. Ik serveer deze salade graag in individuele porties, dus je kunt de rucola alvast verdelen over vier (diepe) borden. Snijd ondertussen de halloumi in plakken van een halve centimeter. Let op dat je ze niet te dun snijd, want deze kaas is vrij breekbaar. Bestrijk elk stukje met olijfolie.

Wanneer de partjes perzik zijn voorzien van een mooie grill streep kun je deze verdelen over de salade. Nu is het tijd om de halloumi in de grillpan (of op de barbecue) te bakken voor ongeveer 2-3 minuten aan elke kant.

Zet verder een kleine pan (of eventueel koekenpan) op hoog vuur. Giet hier de balsamico in en laat dit inkoken tot het ongeveer in volume gehalveerd is. Dit kan snel gaan, dus houd het in de gaten. Giet in een klein kommetje om het af te laten koelen. Op deze manier maak je je eigen balsamico siroop (super lekker!)!

Verdeel de warme halloumi over de borden, leg de drie plakken serrano per persoon mooi neer en bestrooi eventueel de geroosterde hazelnoten of pijnboompitten. Druppel de balsamico siroop erover en je salade is klaar om geserveerd te worden. Enjoy!

5 Discussions on
“Salade met gegrilde perzik, halloumi en serrano”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close