Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Pompoen met speltrisotto en pompoenpitten pesto

Het is bijna Kerstmis en laat dat nu mijn favoriete tijd van het jaar zijn. In de nieuwe delicious. magazine kwam ik onderstaand recept tegen voor een vegan gevulde pompoen met smeltrisotto en pompoenpitten pesto. En deze wilde ik graag met jullie delen.

Wil je het van te voren maken? Bereid 1 dag van tevoren de pompoen tot het moment dat hij voor de tweede keer de oven ingaat. Bewaar in de koelkast. Bak de pompoen de tweede keer ± 10 min. langer. De pesto kun je 1 dag van tevoren maken.

Merry Christmas! 🙂

Butternut spelt risotto met pesto vegan kerstmis

Butternut met speltrisotto en pompoenpitten pesto

Voor vier personen.
Bereidingstijd: 1 uur (+ 1 uur in de oven).

1 grote butternut pompoen (± 1 1/2 kg)
2 1/2 el olijfolie + voor de pesto ± 125 ml
1 ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, in boogjes en het groen
150 g spelt korrels
3 teentjes knoflook, geperst
30 ml droge sherry + 2 el voor de saus
375 ml groentebouillon
30 g gedroogde cranberry’s
50 g pecannoten, grof gehakt
sap en rasp van ½-1 (bio)citroen
1 flinke bos platte peterselie, grof gesneden
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngesneden + 3 extra takjes
60 g pompoenpitten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de butternut in de lengte door en haal de pitten eruit. Bestrijk de pompoen met olie en bak met de gesneden kant naar boven ± 45 min. op een bakplaat met bakpapier. De butternut moet nog net stevig zijn en bijna gaar. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Schep met een lepel de binnenkant eruit maar laat een randje van ± 1 cm zitten. Bestrooi royaal met versgemalen peper en zout. Snijd het uitgelepelde vruchtvlees in stukjes.

Verhit intussen de rest van de olie in een pan. Bak de ui met de selderij 5 min. op laag vuur. Doe de spelt en de helft van de knoflook erbij en bak nog ongeveer 1 min. al roerend tot alle korrels glanzen. Blus af met de sherry. Voeg de bouillon toe en kook in 20 min. beetgaar. Meng de spelt met de stukjes butternut, de cranberry’s, pecannoten, wat peterselie en de rozemarijn. Breng op smaak met de citroenrasp, zout en versgemalen peper. Vul beide helften van de butternut met het mengsel. Bind de butternut dicht met keukentouw en steek de rest van de rozemarijn ertussen. Zet weer terug in de oven en bak nog 20 min. of tot de butternut helemaal gaar is.

Maak intussen de pesto. Pureer de pompoenpitten met de rest van de olie, de peterselie, de helft van  het citroensap en de knoflook in de staafmixer tot gladde pesto. Voeg evt. wat extra olijfolie toe als de pesto te dik is. Breng op smaak met peper, zout en extra citroensap. Serveer de butternut met de pesto. Lekker met een groene salade.

 


Recept: 
DOSIA BREWER, MERIJN TOL, TRUDELIES SCHOUTEN Fotografie: ERIC VAN LOKVEN Styling: CYN FERDINANDUS Bereiding: VICTOR DE LAUNAY Uit: DELICIOUS.MAGAZINE KERST 2019

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.