Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Zelf bakken: pepernoten

De pepernoten liggen al sinds juli in de schappen, maar afgelopen week was het zover: ik at de eerste kruidnoten van het jaar. Stiekem noemt iedereen deze knapperige koekjes pepernoten, maar eigenlijk zijn het kruidnoten (zoals jullie vast al weten). Maar ik dwaal af. Misschien ligt het aan de korter wordende dagen, of het feit dat de Sint toch bijna in het land arriveert, maar kom maar op met die kruidnoten… Ik kocht de eerste trouwens gewoon in de winkel. De bakkerswinkel heeft namelijk hele goede, maar daarna had ik de smaak te pakken en afgelopen week maakte ik dit recept al een aantal keer. Geheel lactose vrij en geschikt voor vegans, maar voeg gerust normale boter en melk toe als je daar niet op let. 🙂

Mocht je ze glutenvrij willen maken, kies dan voor een glutenvrije bakmeel en voeg wat amandelmeel eraan toe. Dat maakt ze extra lekker. Het is belangrijk, voor zowel de normale als glutenvrije variant, dat je de pepernoten niet te groot maakt. Door het zelfrijzende bakmeel en de warmte in de oven zullen ze immers in formaat verdubbelen. Het klusje is binnen 5 min geklaard met als resultaat een perfecte pepernoot, die ZOVEEL lekkerder is dan de winkelvariant.

Mocht je geen speculaaskruiden vinden of is het overal uitverkocht? Maak dan gemakkelijk je eigen versie met kaneel, een snufje nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en eventueel de rasp van een (bloed)sinaasappel.

pepernoten2Nodig voor 1 portie (1 bakplaat) pepernoten
Bereidingstijd: 5 minuten + 20 minuten in de oven
120 gram zelfrijzend bakmeel (evt glutenvrij)
40 gram kokosbloesemsuiker
2 tl speculaaskruiden
40 gram kokosolie
2-3 el (plantaardige) melk
Snuf zout 

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakplaat klaar met daarop bakpapier.

Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, kruiden en zout door elkaar. Doe hetzelfde met de gesmolten kokosolie en (plantaardige) melk. Roer de vloeibare ingrediënten door de droge ingrediënten met een lepel tot je een samenhangend deeg hebt. Het deeg is als het goed is wat plakkerig/vettig.

Kneed nog even goed door en maak er vervolgens kleine balletjes van, kleiner dan de normale pepernoot. Druk te balletjes enigszins plat en leg op een bakplaat met bakpapier, ongeveer 2 cm van elkaar af. Bak de pepernoten in ongeveer 18-20 minuten gaar en mooi bruin. Laat ze afkoelen (zodat ze fijn krokant worden) en smullen maar!

20 Discussions on
“Zelf bakken: pepernoten”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close