Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Mijn voorraadkast

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag: Wat zijn de must-have producten voor je in je keukenkastje? Welke ingrediënten heb je altijd in huis? Hoe kun je altijd maar nieuwe recepten maken met restjes? Om deze vragen te beantwoorden, besloot ik er maar een artikeltje aan te wijden. Uiteindelijk werd het zoals je hieronder kunt zien een hele lijst. Deze ingrediënten koop ik natuurlijk niet in een keer, maar ik heb ze geleidelijk bij elkaar gesprokkeld en ondertussen is het een redelijke verzameling. Het vormt de basis van mijn keuken. Ik doe mijn boodschappen graag bij Marqt, Ekoplaza of op een (bio) markt, denk aan: Pure markt of de Noordermarkt op zaterdag. Gedurende de seizoenen veranderen deze ingrediënten eigenlijk nauwelijks, al vul ik ze aan met een variatie aan seizoengroenten en –fruit.

Wat heb ik altijd in huis?

Basics:

  • Uien (Vaak wel 1-2 soorten, dus bijv. rode ui en sjalotjes)
  • Verse knoflook
  • Citroen/limoen
  • Verse eieren

De voorraadkast:

  • Droge ingrediënten als quinoa, couscous, bruine rijstvellen, risotto, boekweitnoedels, havermout, verschillende soorten rijst en pasta etc.
  • Bouillonblokjes (biologisch) van een goede kwaliteit. Ekoplaza heeft hele lekkere!
  • Gedroogde kruiden en specerijen (van tijm tot kurkuma en geroosterde paprikapoeder tot lavendel).
  • Dadels, noten en gedroogd fruit.
  • Chocolade! (Dat is een must!)
  • Een pak amandelmelk voor noodgevallen
  • Verschillende easy ingrediënten in blik/pot, denk aan: kokosmelk, linzen, kikkererwten, bonen, gepelde tomaten, tahina pasta, etc
  • Gedroogde bonen/linzen, die je zelf nog moet weken
  • Verschillende soorten azijn, de standaard witte wijn azijn en balsamico, maar daarbij ook leuke smaken als rode basilicum, dragon etc.
  • Extra vergin olijfolie, kokosolie, home made knoflook/rode peper olie, sesamolie, walnoten olie.
  • Bakartikelen: (Spelt, boekweit, volkoren, witte) bloem, zelfrijzend bakmeel, (kokosbloesem)suiker, verse vanille, gist etc.
  • Optioneel voor anderen, maar essentieel voor mij: Semolina en tipo 00 bloem voor verse pasta/pizza.
  • Een fles wijn (wit en rood) en champagne.

In de koelkast:

  • Smaakmakers als: mosterd, sambal, kappertjes, tomatenpuree, etc.
  • Sojasaus, tamarin, rijstazijn, chilisaus
  • Jam/chutney
  • Kokoswater
  • Boter

In de vriezer:

  • Rode pepers
  • Kaffir limoenblaadjes
  • Sereh (citroengras)
  • Doperwten
  • Edamame boontjes
  • Een paar sneetjes (spelt)brood
  • Iets van de Vegetarische Slager, de MC2 burger of “gehakt” voor wanneer ik gauw iets wil maken.
  • Diepvriesfruit (Een zakje bosbessen en frambozen)

Eh… Ja, het is nog al een lijst geworden! Nu snap ik dat het overweldigend eruit ziet, maar ik houd er persoonlijk van om mijn voorraadkast goed gevuld te hebben. Op deze manier kan ik in onvoorziene gevallen en binnen no-time iets lekkers op tafel heb staan.

Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar een ding: welk must-have ingrediënt (of ingrediënten) heb jij altijd in huis?

21 Discussions on
“Mijn voorraadkast”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.