Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Melanzane alla Parmigiana

Een tijdje gelden, tijdens mijn budget maand, maakte ik deze Melanzane alla parmigiana en plaatste de foto op Facebook en Instagram. Vol enthousiasme werd erop gereageerd, en dus ging ik aan de slag met het recept. Door de kerstdagen kwam het er maar niet van om deze Italiaanse klassieker te maken, maar nu is het eindelijk gelukt. Het is echt een van de meest comforting gerechten die ik graag eet; een specialiteit van vriendinnetje K, van wie ik dit recept alweer eeuwen geleden heb gekregen. Ik maak dit recept vaak in twee etappes, vooral wanneer ik het in het weekend maak. Dan grill ik op zondag de aubergine en maak ik de tomatensaus, zodat ik op maandag alleen alles bij elkaar hoef te doen en het zo in de oven kan schuiven, om vervolgens zo’n 45 minuten later iets heerlijks op tafel kan zetten. Op deze manier lijkt de tomatensaus nog lekkerder en dieper te worden van smaak, echter kun je de melanzane natuurlijk ook gewoon in een keer maken. Zo is het recept immers bedoelt, al kost het dan wat tijd bij het maken van de verschillende onderdelen. Maken dus die Melanzane alla parmigiana.

Melanzane alle parmigianaNodig voor 4 personen:
2 grote aubergines
Olijfolie
2 tl gedroogde oregano
1 ui, gepeld en fijngehakt
1 teen gewone knoflook in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten, in stukjes
12 verse basilicum blaadjes
sap van 1/4 citroen
4 flinke handen geraspte Pecorino, zelf geraspt
2 bollen buffelmozzarella
Zeezout/peper

Verwarm een grill pan voor tot deze flink heet is. Snijd de beide kanten van de aubergine en vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Rooster de plakjes aubergine tot ze aan beide kanten mooie grill strepen hebben gekregen. Leg de plakken op een bord tot je alle plakken gegrild hebt.

Zet ondertussen een ruime pan met deksel op het vuur. Doe hier een scheut olijfolie in, en bak de ui, knoflook en tl gedroogde oregano voor 5 min op zacht vuur tot ze glazig zijn geworden. Doe de blikken tomatenstukjes erbij, en roer het goed door. Laat voor minimaal 15 minuten rustig pruttelen met de deksel op de pan.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar. Breng de tomatensaus verder op smaak met zout, peper, citroensap en de verse basilicum (met steeltjes en al!). Je kunt de saus eventueel pureren, maar ik doe die moeite niet en houd het lekker grof.

Begin dan met opbouwen. Smeer een dun laagje tomatensaus op de bodem van de ovenschaal, leg hierop een laag aubergine vellen, gevolgd door nog een laag tomatensaus en vervolgens een goede hand pecorino. Leg hierop nogmaals een laag gegrilde aubergine, gevolgd door de tomatensaus en als laatste weer een hand pecorino. Herhaal tot alles op is. Sluit af met een laag tomatensaus. Snijd de mozzarella in plakken, en leg deze op de tomatensaus. Bestrooi eventueel met de resterende pecorino en zet de Melanzane alla parmigiana vervolgens in de oven. Neem na een half uur alvast een kijkje, na 45 minuten is het zeker klaar. Haal de ovenschaal uit de oven, laat even een paar minuten staan en serveer met vers brood om lekker te dopen in de heerlijke saus.

6 Discussions on
“Melanzane alla Parmigiana”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close