Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Masala omelet

Ik eet mijn eitjes graag met wat chilipeper, eigenlijk al vanaf kleins af aan. Mijn moeder maakte vroeger vaak een gebakken eitje in een dikke en vooral pittige tomatensaus. Ik kan mij niet precies herinneren hoe ze het maakte, maar wat ik mij nog goed kan herinneren is een weckpot met chilipeper en olie in de kast. Een lepeltje van die chiliolie toverde de tomatensaus om in iets geweldigs. Ondertussen heb ik een heel nieuw lijstje met pittige favorieten. Een gepocheerd ei met avocado bestrooi ik graag met chilivlokken, bij scrambled eggs voeg ik een fijngesneden milde rode peper of en bak mijn eitjes voor shakshuka in mijn favoriete chilipeper olie. En vanaf nu kan ik ook deze masala omelet aan mijn lijstje van favorieten toevoegen, dat maakt deze kookboek challenge zo leuk.

Op het moment ben ik op dag 5 en het gaat echt supergoed. Ik heb tot nu toe erg lekker gegeten en het koken uit boeken bevalt me wel. Soms geef ik er een eigen draai aan, omdat ik bijvoorbeeld geen bosui maar wel een sjalotje in huis heb. Ik merk dat ik uit een aantal boeken vaker kook dan andere, maar ik vind het ook leuk om nieuwe recepten te proberen. Zo maakte ik een onwijs lekkere bananenbrood uit het bakboek van Nigella Lawson. En vanavond komt er een vriendinnetje eten, dus maak ik portobello uit de oven met een couscous salade. Beide recepten komen uit Veg!.

Hier eten we eigenlijk maar weinig pittige ontbijtjes, maar in andere landen zoals India is dit heel normaal. Een masala omelet zoals deze is daar een vrij standaard ontbijt. Je kunt deze omelet trouwens ook prima als brunch, lunch of zelfs als avondmaaltijd eten Maak er bijvoorbeeld een frisse linzensalade bij, met veel kruiden, en je avondeten is klaar. In dit recept gebruiken ze trouwens kerriepoeder, maar zelf zou ik misschien een garam masala gebruiken voor een grotere smaakexplosie. Houd je onwijs van pittig eten, voeg dan zo’n heel klein groen chilipepertje toe, per omelet en inclusief de pitjes.

Masala omelet

Nodig voor 1 omelet:
Bereidingstijd: 5 minuten
Uit het boek Licht! – Hugh Fearnley Whittingstall
2 grote eieren
1 tl kerriepoeder
chilipeper of vlokken (naar smaak)
4 cherrytomaatjes, in stukjes
1 lente ui, in dunne ringen (ook het groene)
peper/zout
koriander
mangochutney (optioneel)
olie om in te bakken

Breek de eieren in een kom. Voeg zout, peper en de kerriepoeder toe, en klop goed door elkaar. Snijd de chilipeper in smalle ringen (of gebruik chili vlokken), voeg zoveel toe als je durft. Voeg de tomaten en lente ui toe, klop door elkaar tot net gemengd.

Zet een middelgrote koekenpa, met antiaanbaklaag, op het vuur en schenk er een scheutje olie in. Als de olie heet is, schenk je het eimengsel erin. Draai de pan rond zodat het de hele bodem bedekt is met een laagje ei. Na 15-20 seconden, als de onderzijde van de omelet wat is gestold, duw je op een of twee plekken de zijkanten naar het midden zodat het nog het nog vloeibare ei in deze ruimte komt. Blijf zo de omelet steeds naar binnen duwen tot er geen vloeibaar ei meer bovenop ligt (een mooie omelet is stevig aan de binnenkant en nog zacht, bijna vloeibaar, aan de binnenkant). Vouw de zijkant van de omelet voor een derde over de rest, en doe dit ook met de andere kant. Zo worden ze in India gegeten, maar je kunt de omelet ook gewoon dubbelvouwen. 🙂

Dien je masala omelet meteen op met verse koriander en eventueel een lepeltje mangochutney.

ps. Zoals ik ook op Facebook aan jullie liet weten: ik kan jullie hulp nog goed gebruiken. Vertel me uit welk recept (en uit welk kookboek) ik echt moet maken deze week en dan ga ik er dit weekend mee aan de slag. 🙂 Dus laat hieronder of op social een berichtje achter.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close