Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Maak je eigen tortilla wraps

Na het posten van mijn geitenkaas-rode ui quesedilla’s en easy guacamole op Instagram afgelopen week, kwam er een regen aan berichtjes en mailtjes met de vraag: hoe maak jij die spelttortilla’s? Nou, dat doe ik dus op deze manier…

Bij mij begon het allemaal hier. Mijn allereerste tortilla’s! En ze waren lekker… Nu, ongeveer een half jaar verder, maak ik zo vaak tortilla’s dat ik het recept niet echt meer gebruik. Ondertussen is het recept meer een benadering geworden en maak ik ze op deze manier.

Je kunt de bloem dus vervangen voor spelt of volkoren meel, wat ik graag doe. Zo zijn ze nog net iets gezonder! Voor de rest kun je ze gebruiken voor alles wat je maar wilt. Een van mijn favoriete spreads van dit moment is bijvoorbeeld de humus en spinazie dip van Naturally Ella. Enn, niet te vergeten de overheerlijke zwarte bonen spread uit Veg!, om ze vervolgens te beleggen met avocado, rode peper, koriander en meer lekkers..

Hoe vaker je ze maakt, hoe handiger je erin wordt. Bij mij is het bakken wat het meeste tijd kost! Het maken van het deeg en het uitrollen is binnen een handomdraai gebeurd. Ik heb een handig kopje wat ik ervoor gebruik, waar ongeveer 120 gram bloem per keer in past. Hierdoor hoef je niet alles steeds af te wegen, maar gebruik je de cups (zoals in VS) als meetgerij. Daardoor zijn ze perfect als lunch bij een soepje, of als bijgerecht bij een easy diner. Super simpel!

Nodig voor ±8 stuks:
Bereidingstijd: ongeveer 20-30 min.
1 1/2 kopje bloem (±180 gram)
10 gram verse gistpoeder, of 1 tl bakpoeder
snuf fijne zeezout
2 el olijfolie, de milde versie
3/4 van hetzelfde kopje warm water (± 175 ml)

Roer de bloem, bakpoeder en zeezout door elkaar. Roer hier de 3 el milde olijfolie doorheen. Voeg vervolgens in kleine beetjes het net gekookte water eraan toe en roer dit door de bloem met de lepel (niet met je handen, want: heet!) Let daarbij op: gebruik niet te veel water! Met sommige soorten meel moet je minder (of juist meer) water gebruiken, dus kijk goed naar je deeg. Wanneer het een deeg begint te vormen, kun je stoppen met water erbij voegen . Toch teveel water erbij gedaan? Geen paniek. Voeg wat extra bloem toe. Het deeg mag overigens nog best een kleine beetje vochtig/plakkerig zijn. Gebruik dan bij het uitrollen wat meer bloem.

Zet het deeg even aan de kant, voor ongeveer 5-10 min. Leg alvast een deegroller, een beetje bloem en een mes klaar.

Zet een ruime koekenpan, met goede anti-aanbak laag, op laag vuur.Snij het deeg  in 6-8 stukken. Maak er kleine bolletjes van. Ga deze nu een voor een uitrollen. Ik vind het handig om de onderkant een beetje te be-bloemen en vooral de bovenkant te bestrooien met bloem. Op deze manier kun je het goed en dun uitrollen. De ronde tortilla’s moeten echt heel dun zijn! Ik rol er meest al een uit en begin dan gelijk met bakken. Ondertussen ga ik door met rest.

Het bakken is heel simpel. Leg de ongebakken tortilla in een droge pan, zonder olie of andere vetstof. Zet het vuur iets hoger, maar let op: niet te hoog! Dan worden ze hard. Bak tot de onderkant lichtbruin is en draai vervolgens om. Bak nog voor 1-2 min, tot ook deze kant lichtbruine vlekjes begint te krijgen. Smeer in met wat olijfolie (zo blijven ze lekker zacht) en leg tussen een (vochtige) theedoek om te bewaren. Ga gelijk door met het bakken van de volgende tot alles op is.

Gebruik ze gelijk of bewaar in de vriezer. Het is belangrijk dat ze bovenop liggen en plat, want eenmaal bevroren breken ze een stuk sneller. Wil je ze gebruiken? Haal ze dan 30 min voor gebruik uit de vriezer en binnen no-time zijn ze ontdooit.

14 Discussions on
“Maak je eigen tortilla wraps”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close