Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Linzen-zoete aardappel stoofschotel

Wat een weer. Sinds ik terug ben uit Londen lijkt het alleen maar te regenen, waaien en nog meer te regenen. Op een of andere manier wordt ik lichtelijk depri van. Hebben jullie dit ook? Ik weet trouwens niet zeker of het de regen is, of de combi van de naderende deadlines en lange lijst met to-do’s die af moeten. Door Londen kon ik het fijn voor me uit schuiven en dan is het opnieuw starten nu natuurlijk weer lastig. Voor dat je het weet zijn de dagen van relaxen voorbij en moet er weer hard gewerkt worden. Een voordeel van dit echte Nederlandse ‘winterweer’ is dat ik spontaan trek krijg in comfort food. Lekkere gerechten die niet te moeilijk zijn om te maken, maar wel vol van smaak en vooral verwarmend. Deze linzen stoofschotel met zoete aardappel is er een van. Ik heb het ondertussen zo vaak gemaakt, dat ik geen recept meer nodig heb en lukraak wat dingen in een pan doe.

De ingrediënten variëren elke keer en ik maak het met wat ik in huis heb. Dat kan aubergine zijn, maar ook tomaat of wortel als extraatje. De kruiden zijn de basis en deze blijven hetzelfde, lekker met veel ui, knoflook, gember en chilipeper. Het resultaat is een vegetarisch en onwijs comforting stoofpotje, die elke regenachtige dag een beetje beter maakt. Serveer met rijst, of naan brood. Enjoy!

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 30-35 minuten.
2 el kokosolie of milde olijfolie
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
2 tl kerrie poeder
snuf chili vlokken
2 grote sjalotten, fijngesneden
4 teentjes knoflook
duimpje verse gember
1 rode paprika
2 zoete aardappels
250 gram rode linzen
1 liter groentebouillon
Handje verse koriander
4 el kwark of yoghurt
zeezout/peper

Zet een ruime pan op het vuur, verwarm de olie en bak de komijnpoeder, korianderpoeder, kurkuma, kerriepoeder en chili vlokken voor een paar minuten. Voeg de uien toe, samen met een snuf zout en bak op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn.

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Maak de paprika schoon, en snijd ook in stukjes. Na ongeveer 5 minuten kun je de knoflook en gember erbij doen. Gevolgd door de blokjes zoete aardappel en de paprika, en roer alles door het kruiden mengsel.

Spoel de linzen af, laat even uitlekken en doe in de pan. Voeg de bouillon (water en bouillonblokje is ook prima) toe, breng aan de kook, zet het vuur daarna lager en een deksel op de pan. Proef na 10 minuten even om te zien of de linzen al gaar zijn, al duurt het meestal 15-20 minuten. Breng verder op smaak met zout en vers gemalen peper. Serveer in een diep bord, met een lepel yoghurt of kwark en bestrooi met verse koriander. Lekker met (naan)brood of rijst erbij.

Heb je een restje over? Je kunt het voor 2-3 dagen, in een afgesloten bakje, in de koelkast bewaren.

6 Discussions on
“Linzen-zoete aardappel stoofschotel”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close