Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Linzen-kastanje soep

Het is herfst en dus tijd voor kastanjes. Ik gebruik ze in dit seizoen vaak en het liefst overal in. Als extraatje in de pompoensoep, samen met simpel geroerbakte spruitjes met een lepeltje honing of door de chocoladesoufflé (recept volgt binnenkort!). Het kastanjeseizoen is begonnen en ik ga los!

De soep is erg makkelijk om te maken en ik heb mij hierin laten inspireren door Nigella (Lawson). In een van haar oudere kookboeken, genaamd How To Eat, stond een recept voor linzen-kastanje soep. Ik heb het zelf wat aangepast, voornamelijk nog simpeler gemaakt en een beetje gespeeld met de smaken. Mocht je wat wortels, een prei en/of selderij in huis hebben, neem er van elk 1 en hak dit heel fijn in de keukenmachine (of eventueel met de hand). Voeg dit samen met de sjalotjes in een pan. Met dit recept maak je ongeveer 4 kopjes soep. Restjes kun je natuurlijk altijd invriezen voor wat extra warmte en comfort food wanneer je geen tijd hebt om te koken.

Nodig:
2 sjalotjes
1 teen knoflook, geperst
130 gr rode linzen (droge linzen, niet uit blik)
1 liter water
1,5 bouillonblokje
100 gram kastanjes (gepoft, ontdaan van schil. Of eventueel gare kastanjes,  “kant-en-klaar” uit vacuüm)
Scheutje room

Fruit het uitje in wat boter of olijfolie op zacht tot midden hoog vuur. Wanneer de uien zacht zijn geworden kun je de knoflook toevoegen. De sjalotjes geven een zoete smaak en voor wat extra pit voeg ik een teentje knoflook toe. Voeg na een paar minuten doe dan de linzen erbij. Roer goed door, voeg vervolgens het (kokende) water toe en de bouillonblokjes.  Laat de linzen rustig pruttelen voor ongeveer 15-20 min. De linzen beginnen als het goed is al een beetje uit elkaar te vallen.

Voeg de kastanjes toe en laat nog eens 15 min zacht pruttelen. De linzen moeten goed gaar zijn. Zoals Nigella het omschrijft. moet de soep een soort “creamy sludge” zijn geworden. Wanneer ook de kastanjes zacht zijn geworden, kun je de soep pureren met een blender of staafmixer. Serveer met een klein scheutje room.

7 Discussions on
“Linzen-kastanje soep”
  • Lekker, linzen kastanje soep! Ja, dit is wel een recept dat op herhaling gaat. Wel met iets meer kastanjes (250g ipv 100g) en wat courgette ipv room. Nom nom 🙂

  • Ohh heb alles nog in huis en met dit weer is het net herfst! Ga het dit weekend lekker maken. Kun je deze soep ook invriezen denk je? Ik twijfel vanwege de linzen; wordt dat wel lekker zo opgewarmd straks..

    • Enn? Is het in de smaak gevallen? Volgens mij kun je het prima invriezen. Je kunt het met een kleine portie uitproberen. Misschien dat je alleen een klein scheutje water moet toevoegen bij het opwarmen.

        • Gister de soep gemaakt, was lekker! Heel zacht van smaak en in balans. De soep was alleen wat waterig bij mij (ondanks dat ik meer kastanjes had dan het recept aangeeft). Volgende keer doe ik er wat minder water bij.

          • Wat gek! Bij mij wordt het best een romige en dikke soep. Wat voor soort linzen heb je gebruikt? Hoeveel water had je gebruikt? Misschien dat het daar aan ligt.

  • Ik had gedroogde rode/oranje linzen gebruikt. Had 1 liter gebruikt zoals jij aangeeft. Had wel voorgekookte kastanjes gebruikt. Vond het ook vreemd, want linzensoep wordt meestal dik!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close