Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Lente boekweit salade

Hebben jullie ook van die momenten dat je opeens totaal geobsedeerd bent door een bepaald ingrediënt? En, dit opeens de hele tijd wilt eten? De laatste tijd staan de verse aardbeien en asperges hier (iets te) vaak op het menu. Afgelopen week ging er geen dag voorbij zonder aardbeien te eten en de asperges eigenlijk stiekem elke dag op het menu stonden. Mijn liefde voor zoete aardbeien en geroosterde asperges moest en zou natuurlijk bij elkaar gebracht worden. Dat was een kwestie van tijd. Uiteindelijk werd het deze lekkere boekweit salade.

Boekweit is een glutenvrij graan, dus perfect voor mensen die daarvoor een intolerantie of allergie hebben. Nu heb ik daar zelf geen last van, maar gebruik het graan graag, omdat je het om heel veel manieren kunt gebruiken. De laatste tijd ben ik een beetje aan het experimenteren met boekweit. Nu maakte ik er eerst vooral granola van zoals hier met chocolade en met gedroogd fruit en appelmoes, maar dit schattige graantje past stiekem ook goed in vullende salades en soepen. Het absorbeert de smaken van het gerecht of de dressing, waardoor het smaakvolle bommetjes worden. Het roosteren in de oven of pan maakt ze knapperig, leuk voor in yoghurt of over salade. Het zachte boekweitmeel kun je weer goed gebruiken in koeken, taarten en pancakes, voor een nootachtige smaak.

Een voordeel van boekweit is dat het een goede dosis aan eiwitten bevat en daarbij alle essentiële aminozuren. Perfect dus voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Ook voor sporters is het een handig graan om vaker op het menu te zetten. Naast de eiwitten bevat het ook magnesium, wat je nodig hebt om je spieren te ontspannen na het sporten.

Boekweit kun je bij de meeste biologische winkels vinden. Sowieso heeft Marqt en de EkoPlaza ze in het assortiment. Vaak worden het boekweit grutten genoemd, of simpelweg boekweit, en je vindt het vaak bij de rijst en andere granen liggen. Een tip: op de verpakking staat vaak dat je het voor 30-40 min moet koken, maar dat vind ik persoonlijk te lang. Boekweit is het lekkerste in salades met een beetje bite, maar het moet natuurlijk wel gaar zijn. Wil je er pap van maken, kook dan vooral wat langer door. 🙂

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze graan vinden en of jullie er zelf al veel mee koken.

Nodig voor 4 personen:
175 gram hele boekweit
water (om boekweit in te koken)
Sap van 1/2 citroen
3 el platte peterselie, fijngesneden
2 el verse munt, fijngesneden
1 el honing
goede scheut olijfolie
bosje groene asperges (±14 stuks)
2 handjes aardbeien, in plakjes en zonder kroontje
100 gram zachte geitenkaas
2-4 el zaden en/of pitten mix (bijv. pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten), naar smaak

Spoel de boekweit af onder de kraan. Breng voor de boekweit een pan met water aan de kook, voeg een snuf zout toe, en zet het vuur laag.  Voeg de boekweit toe en kook het 5-8 minuten, of zoals op de verpakking. Giet af, en laat in een ruime kom afkoelen.

Snijd de verse kruiden en bosui fijn. Maak samen met de citroen, olijfolie en honing een dressing. Roer dit door de boekweit korrels en breng extra op smaak met zout en peper.

Grill of bak ondertussen de groene asperges in een pan, tot ze gaar zijn. Je kunt eventueel ook wat brood roosteren in diezelfde pan tot het lekker knapperig is.

Snijd de aardbeien in stukjes en voeg deze samen met de asperges bij de boekweit. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met de zadenmix.

1 Discussion on “Lente boekweit salade”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.