Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

(Hart)verwarmende linzensoep

Ondanks dat de temperaturen best aangenaam zijn hier in Amsterdam, deel ik vandaag een recept voor de steeds korter en kouder wordende herfstdagen. Ik maak deze linzensoep graag, al is het niet steeds dezelfde versie. Ik ga mee met de verschillende seizoenen en gebruik andere ingrediënten om het op smaak te brengen. Deze met komijn en verse gember blijft echt een favoriet. Het is immers de perfecte herfstsoep vol gezonde ingrediënten en werkt goed tegen griepjes en een eventuele winterdip.

De linzen zitten vol ijzer; erg handig wanneer je wat meer energie nodig hebt. Daarbij bevatten linzen veel goede vezels, waardoor ze een mooie en gezonde basis zijn voor een vullende maaltijd. Komijn is reinigend, zorgt ervoor dat afvalstoffen snel uit het lichaam worden afgevoerd en helpt bij de organen bij het spijsverteringsproces. Gember geeft energie, stimuleert de bloedsomloop en heeft ook een reinigende werking. Healthy dus!

Nodig voor 4 porties:
Bereidingstijd: 35-40 minuten. Waarvan je 25 minuten fijn iets anders kunt gaan doen, wanneer de soep rustig aan het pruttelen is op het vuur.
2-3 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, in stukjes
½ rode peper,  fijngesneden
1 tl geraspte verse gember (of 1/2 tl gemberpoeder)
1 tl gemalen komijn poeder
1 goede hand cherrytomaatjes, gehalveerd (of 2 grote tomaten in blokjes)
200 gram rode linzen
± 1 liter groentebouillon
Sap van ½ citroen
Verse koriander als garnering

Spoel de linzen goed af onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een vergiet.  Snij de ui, knoflook en selderij. Zelf snij ik de knoflook in grove stukken, aangezien ik niet van knoflookhanden houd en ik het zodoende gelijk met de ui kan meebakken. Verwarm in een ruime pan de olijfolie en bak de ui, bleekselderij en knoflook op laag vuur voor ongeveer 5 min tot ze glazig zijn geworden.

Snij ondertussen de knoflook fijn en rasp de verse gember, voeg dit bij het ui mengsel. Voeg na een paar minuten de komijnpoeder erbij en bak deze 1-2 minuten mee. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbakt.

Voeg de tomaten, linzen en groentebouillon erbij. Roer goed en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat voor ongeveer 20-25 minuten, of tot de linzen gaar zijn, rustig pruttelen met een deksel op de pan.

Wanneer de soep gaar is, kun je het met de blender of staafmixer pureren. Voeg de citroensap erbij, eventueel wat extra als je dat lekker vindt. Serveer gelijk met  verse koriander en eventueel een klein dotje crème fraiche. Enjoy!

14 Discussions on
“(Hart)verwarmende linzensoep”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close