Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Gekarameliseerde knoflooktaart

Op social media plaatste ik afgelopen week een berichtje met daarin de vraag om jullie favoriete recept en kookboek te delen. Bedankt voor al jullie reacties. Ik vind het superleuk om te lezen welke kookboeken jullie in de kast hebben staan en welke recepten je daar graag uit maakt. Daardoor krijg ik weer extra inspiratie voor mijn kookboek challenge. Op Facebook kreeg ik de tip om de gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi te maken. Het recept komt uit het kookboek Plenty, en ondanks het feit dat dit boek al een aantal jaar in mijn kast staat, heb ik dit recept nog nooit gemaakt. En dat is niet zo handig want, zo zegt Ottolenghi zelf, dit is het allerlekkerste recept ter wereld.

Ik maak eigenlijk vaak dezelfde hartige taarten en quiches; een preitaart met tijmdeeg, spinazie taart met feta, of eentje met artisjok en ham. Of ik kijk naar mijn restjes groenten en maak daar een hartige taart van. Ik ben zo gewend om uit losse pols te koken, en gerechtjes te maken met de dingen die ik in huis heb, maar ik maak vaak dezelfde recepten. Door deze challenge ontdek ik nu allemaal nieuwe recepten en ik was een beetje vergeten hoe leuk dat is: een recept maken waar iemand anders al over na heeft gedacht. En dat vind ik onwijs leuk aan deze challenge.

Het recept lijkt bewerkelijk, maar eigenlijk valt het best mee. Je hebt alleen wat tijd nodig om de knoflookteentjes te karameliseren en ondertussen de bladerdeeg voor te bakken. Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar doen en de taart in de oven zetten. Je kunt de gekarameliseerde knoflooktaart gemakkelijk van te voren maken en alleen eventjes opwarmen zodra je gaat eten. Dat doet niet af aan de smaak, maar dan hoef je voor het eten niets meer te doen. Serveer met een frisse en knapperige salade.

Gekarameliseerde knoflooktaart

Nodig voor een gekarameliseerde knoflooktaart, ±8 pers:
Bereidingstijd: 1,5 uur.
Uit Plenty – Yotam Ottolenghi
375 gram roomboterbladerdeeg (zelf gemaakt, of van de banketbakker)
3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
1 el olijfolie
1 tl balsamico azijn
220 ml water
2 tl suiker
1 tl fijngehakte verse rozemarijn
1 tl gehakte tijm, plus takjes om te garneren
120 gram verse en romige geitenkaas
120 gram harde rijpe geitenkaas
2 eieren
100 ml room
100 ml creme fraiche
zout en peper

Zet een ondiepe taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnede klaar. Rol het deeg uit tot een cirkel die net zo groot is dat je de bodem en de wand van de vorm kunt bedekken (het deeg moet iets boven de rand uit komen). Bekleed de vorm, leg er een stuk bakpapier in en vul het met (porseleinen) bakerwten. Zet de vorm voor 20 minuten in de koelkast.

Verhit de oven voor op 180 graden. Zet de taartvorm in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de bakerwten en bakpapier eruit en bak de bodem voor 5-10 minuten goudbruin. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan staan.

Maak ondertussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng het aan de kook en blancheer de teentjes voor ongeveer 3 minuten; giet ze af. Droog de pan, doe de teentjes knoflook er opnieuw in en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook voor 2 minuten op hoog vuur. Voeg de balsamico en water toe en breng aan de kook. Laat voor 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en snuf zout door de vloeistof. Laat het geheel voor nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met de donkere karamelsiroop bedekt zijn. Zet ze opzij.

Breek beide soorten kaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de siroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker  de eieren, beide soorten room, snuf zout en versgemalen peper. Giet dit over de kaartvulling om de gaatjes te vullen; de kaas en knoflook moeten beiden nog zichtbaar zijn.

Schakel de oven terug op 160 graden en zet de taart erin. Bak de taart voor 35-40 minuten of tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin. Neem de vorm uit de oven, laat de taart iets afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Snijd de bladerdeeg rand eventueel  glad af. Leg er wat toefjes tijm op je gekarameliseerde knoflooktaart en dien het warm op.

4 Discussions on
“Gekarameliseerde knoflooktaart”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close