Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Gebakken tofusteak met een Japanse salade

Tofu, niet iedereen is er dol op. Het heeft immers een vlakke smaak (of beter gezegd: geen smaak). Daarom vind ik het juist zo’n mooi product. Je kunt immers je eigen smaken aan toevoegen en de tofu neemt deze smaken dan op als een spons. Serveer met een salade en daar is je gezonde en vegetarische maaltijd voor 2 personen! Wanneer ik zin heb in een lichte (maar toch vullende) maaltijd, dan eet ik het gewoon zo. Mochten er meer mensen mee-eten of ik in een minder gezonde bui zijn, dan serveer ik er witte rijst of noedels bij.

edamame peul edamame bonen

De handigste manier om de edamame boontjes uit de peul te halen is om ze, zoals ongeveer te zien is op de foto hierboven, eruit te knijpen. Met twee handen gaat het nog makkelijker, maar ik had een hand nodig om de foto te maken ;)!  Druk aan een kant en de bonen schieten er makkelijk en snel uit.

Het recept ziet er misschien lang uit, maar geloof mij: binnen 20 min staat het op tafel! Easy peasy!

Nodig voor 2 personen:
(geinspireerd op een recept van Bill Granger)
Tofu
200-250  gram vaste tofu, in plakken van 1 cm
2 el (kikkererwten)bloem
4 el Panko of vers broodkruim
3 tl sesamzaad, zwart en/of wit
2 el olie, om in te bakken

Salade
100 gram gedopte edamame boontjes; 300 gram als je ze zelf gaat pellen!!
80 gram verse zeewier (te koop bij een goede visboer of biologische winkel)
10 cm komkommer, in dunne plakjes
100 gram peultjes of sugarsnaps
1 bosuitje, in fijne ringen
2 el verse koriander, alleen de blaadjes, gehakt

Dressing
1 el sojasaus
sap van ½ limoen
1 teen knoflook, geraspt of geperst
1 cm gember, geraspt
½  rode peper, dunne ringen
2 tl sesamolie
2 tl milde olijfolie (of een andere plantaardige olie met milde smaak)
1 bosuitje, in dunne ringen

tofu steak op salade

Breng een steelpannetje met water aan de kook. Ga ondertussen verder met de dressing: meng hiervoor alle bovenstaande “dressing” ingrediënten en zet apart.

Voor de salade: Blancheer de peultjes voor 2 min in het pannetje met kokende water. Haal de peultjes eruit met een schuimspaan (of lepel),  leg in een vergiet en spoel gelijk af met koud water om zo het kookproces te stoppen. Snij de peultjes in dunne stroken. Breng het water opnieuw aan de kook en blancheer de edamame boontjes. De (bevroren) edamame in de peul voor ongeveer 3-4 min, anders 1-2 min wanneer ze al gepeld zijn. Giet af en spoel af met koud water. Doe in een kom, voeg daar de zeewier en de reepjes komkommer aan toe. Voeg hier alvast 2 eetlepel dressing aan toe en meng het goed. Zet apart.

Voor de tofu: Meng 2 eetl (kikkererwten)bloem, 4 eetl panko, 3 tl sesamzaad (evt meer naar smaak), een kleine snuf zout en zwarte peper in een plat bord. Snij de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik, wentel door de dressing en  vervolgens elke plak tofu door het bloem-panko-sesam mengsel tot alles goed bedekt is. Druk het mengel er goed aan, zodat het goed gepaneerd is en de tofu overal bedekt is.

Verhit in een koekenpan de olie en bak de tofu voor ongeveer 2-3 min aan elke kant of tot beide kanten mooi bruin en knapperig zijn geworden. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier.

Maak het bord mooi op met de salade en tofu, besprenkel met de overgebleven dressing, garneer met de verse koriander en serveer eventueel met noedels of witte rijst.

3 Discussions on
“Gebakken tofusteak met een Japanse salade”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close