Beginspiration

| Blog over gezond, puur en bewust eten |

De ubergezonde Carrot Cake

Gezonde taarten bakken is een trend. Blijkbaar, want ik zie ze opeens overal verschijnen! Een tijdje geleden vroeg een van mijn “trouwe volgsters” of ik een goed Carrot Cake recept wist; een Carrot Cake die het liefst ook een beetje gezond was! Mijn eerste gedachte was: nee, eigenlijk niet. Ik had nog nooit een Carrot Cake gemaakt, laat staan een gezonde! Uiteindelijk vond ik het recept op een van mijn favoriete Engelstalige blogs: 101 cookbooks! Dus zo geschiede, zij maakte de Carrot Cake en ik kon natuurlijk niet achter blijven. Het recept is “redelijk” origineel gebleven. Hier en daar heb ik wat veranderd aan de hoeveelheden en soms wat extra’s toegevoegd om het naar mijn mening nog net een tikkeltje lekkerder te maken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wat heb je nodig voor een Carrot Cake?
250 gram volkoren tarwebloem
16 gram baking powder (1 zakje dus)
snufje zeezout (1 draai aan de molen om precies te zijn!)
2 theelepels kaneel
80 gram walnoten, fijngehakt
115 gram boter (of kokosolie)
90 gram dadels, in kleine stukjes gesneden
3 middelgrote wortels, geschild en geraspt
3 rijpe bananen, in stukjes
75 gram normale Griekse yoghurt
2 eieren

185 gram cream cheese, kamertempratuur
4 tl maple syroop of honing, of naar smaak
sap van ¼ citroen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een cakeblik om vervolgens een stuk bakpapier in de breedte erin te leggen, dan kun je het na het bakken er makkelijk uithalen (zonder de cate te beschadigen).

Doe de volkoren bloem, baking powder, kaneel en zout in een schaal. Snij de walnoten in fijne stukjes en roer deze erdoor. Zet aan de kant voor later.

Verwarm de boter in een pan. Snij de dadels in kleine stukjes en voeg deze toe aan de gesmolten boter. Ik heb de boter nog even aan gezet. Laat het niet pruttelen, alleen even de dadels goed verwarmen.

Rasp boven een andere kom de wortel (eerst even schillen!) en voeg daar de stukjes banaan in toe. Doe geen moeite om het te prakken, dat klusje doet de mixer straks voor je! Mix de dadel-boter mengsel erdoor, die ervoor zorgt dat eventuele stukjes dadel verdwijnen.  Voeg vervolgens de yoghurt en eieren erdoor, mix even voordat je het bloemmengsel toevoegt. Begin eerst met een eetlepel van dit bloemmengsel en doe er steeds meer bij. Doe het cakemengsel in het cakeblik en bak voor ongeveer 50 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Maak ondertussen de topping. Roer hiervoor de cream cheese, maple syroop en citroensap door elkaar. Voeg meer maple syroop toe als je het zoeter wilt hebben. Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je de “frosting” erop doen.

67 Discussions on
“De ubergezonde Carrot Cake”
  • ** trouwe volgsters – Ik meld mezelf! haha leuk ! Door drukte schiet het bijhouden van alle receptenblogs er vaak bij in, maar de jouwe check ik wekelijks! Ga zo door meid! Erg leuk

    • Zeker een aanrader en vond het een makkelijk recept om te maken. Succes dit weekend! Ik ben benieuwd naar je ervaring en wat je ervan vindt. Gr. Ianna

    • Dat is een goede vraag! Niet dat ik weet.. Ik heb het in ieder geval nooit zonder banaan gemaakt, maar ik ga even op onderzoek uit. Je proeft de banaan trouwens niet, het is alleen voor de textuur!

  • Hij zit in de oven!! Heb er nog wat rozijnen doorheen gedaan ipv de dadels, en franse kwark ipv de griekse yoghurt, deze had ik niet in huis, en had zin om dit recept te maken! Ben benieuwd of hij gaat lukken!

  • Hoi!

    Na het lezen van je heerlijke recept hebben wij ook een poging gedaan (hij staat nu nog in de oven), maar na 10 minuten was de bovenkant al erg donker geworden en dat werd eigenlijk alleen maar erger.

    We hebben wel het recept gevolgd en de cake staat midden in de oven op 180 graden. Wat doen wij fout??

    Groetjes,
    Sarie en Rosan.

    • Hoi Sarie en Rosan,
      Dat is inderdaad niet de bedoeling. Wat ontzettend jammer! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lastig vind om te zeggen wat er precies fout gaat, aangezien ik nog niet eerder tegen dit probleem ben aangelopen. In wat voor bakvorm zit de cake? En staat de oven echt op 180? Ik zou het de cake meer naar beneden verplaatsen en de tempratuur iets lager zetten, want op deze manier gaat het schijnbaar te hard.

      Heel veel succes! Ik hoop dat het lukt om de taart nog te redden.
      Groetjes, Ianna

  • Hij staat in de oven! Ben benieuwd hoe lang ie moet, ik heb m in een vierkante brownievorm gedaan, dus hij is iets minder hoog dan in een cakevorm. Goed in de gaten houden dus!

    • Leukk! Idd, goed in de gaten houden; in deze vorm zal het inderdaad anders bakken dan in een cakevorm! Succes en ik ben benieuwd hoe je de cake vindt!

    • Hoi Sas! Ik gebruik normale wortels, dus waspeen (3 middelgroot, niet van hele kleine). Hoeveel gram vind ik lastig om te zeggen; ongeveer 200-250 gram gok ik. Ik zal het de volgende keer wegen, dan zet ik het bij het recept! Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Succes! Groetjes, Ianna

    • Dankje! :D Je zou de dadels kunnen vervangen voor suiker. Al proef je de dadels niet hoor, dat maakt het alleen zoet op een gezonde(re) manier.

  • De cake is heerlijk! Om ‘m nog een beetje gezonder te maken heb ik er een eetlepel chiazaden doorheen gedaan en een klein handje goji bessen!

    • Oh wat leuk dat je het hebt aangepast! Klink goed inderdaad. Wie weet de volgende keer ook wat extraatjes aan deze carrot cake toevoegen. Het lijkt me wel een leuk effect zo met de rode goji bessen.

  • Hee klinkt erg lekker, ik ben net begonnen met gezond eten en ben dus op zoek naar lekkere, gezonde recepten en deze ga ik zeker een keer maken! Zou je in plaats van gewone boter ook kokosvet kunnen gebruiken aangezien dat gezonder is? En ik vroeg me af of die cream cheese voor de topping ook gezond is?

    • Leuk! Ik zou juist adivseren om kokosolie te gebruiken (van de biologische winkel) ipv boter, stuk gezonder. Dus geen kokosvet. Je zou de cream cheese vast kunnen vervangen voor iets gezonders, maar juist deze combinatie is erg lekker. Ook belangrijk! :D

    • Misschien is gezonder een betere omschrijving, aangezien er geen geraffineerde suikers in zitten en je volkoren bloem gebruikt ipv de witte variant. Inderdaad wel met gluten, maar je zou het eventueel met een glutenvrije meel kunnen proberen. Het is vooral een erg lekkere taart, die net een tikkeltje gezonder is dan de gemiddelde taart die hiervoor bij mij uit de oven kwam! :D

  • Ik heb ook zojuist de cake gemaakt, maar dan met een paar kleine aanpassingen
    Kokosvet ipv boter (zelfde hoeveelheid). Kokosvet laten smelten is gezonder dan kokosolie heb ik meerdere malen gelezen.
    Sojayoghurt ivm Griekse yoghurt.
    Verder heb ik er 2 theelepel agavesiroop aan toegevoegd om het iets zoeter te maken.

    Hij smaakt heerlijk! Bedankt voor dit mooie recept.

    • Helemaal super! Ik heb in het recept inderdaad nog boter staan, maar gebruik nu ook vaak kokosolie (= hetzelfde als kokosvet). Inderdaad een stuk gezonder. Goed bezig! :) Leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd en zo in de smaak is gevallen.

  • Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt voor mijn verjaardagsfeestje. Hij was heerlijk en je zit er snel vol van, dus je kan iedereen met een klein stuk al heel blij maken.
    Top om zulke lekkere en toch gezonde recepten te vinden… geen vette slagroomtaart meer op mijn feestjes!

    • Klopt! Het recept is ook niet glutenvrij, alleen zonder geraffineerde suikers. Ik was in die tijd druk aan het experimenteren met glutevrij taarten, maar dat geldt voor deze niet.

  • Zit in de oven, ben benieuwd. Voor t eerst in mn leven kokosolie gebruikt…. Heb trouwens alvorens de meelmix toe te voegen de staafmixer gebruikt, was dat de bedoeling? Daarna de gewonde mixer.

  • Deze ga ik zeker maken! Ik voeg er dan wel kaneel en speculaas-/koekkruiden aan toe (en misschien kardemom of gemberpoeder), dat vind ik altijd heerlijk in een worteltaart.
    Zou je hem niet met amandelpoeder en eventueel boekweitmeel, kokosmeel oid kunnen maken ipv volkorenmeel, om hem glutenvrij te maken?

  • Ik heb hem 1x met amandelmeel en boekweitmeel gemaakt (lekker!), en hij staat nu in de oven met volkorenbloem :)
    Daarnaast bij beide keren een grote eetlepel koek- en speculaaskruiden toegevoegd, en een klein beetje kardemom, yum!

  • Deze carrotcake gister gemaakt. Ik sta al jaren bekend om de lekkere carrot cake die ik maak. Helaas zit mijn gebruikelijke recept boordevol suiker en dus was ik op zoek naar een alternatief. Het recept voor de cake zelf is heel lekker, maar een carrot cake is het niet. Het is eerder een recept voor banana bread. Echt een heel lekker bananenbrood, maar de smaak komt niet overeen met dat van een goede carrot cake. De frosting vond ik ook niet lekker in combinatie met de cake, maar dat kan kloppen. Bananenbrood heeft normaal gesproken geen icing nodig. Conclusie? Dit recept is zeker de moeite waard om te maken. Het is een super lekkere cake, maar geen carrot cake ; )

    • Dank voor je berichtje. Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig hoe het precies verschilt van een carrot cake? Dan ga ik het recept eventueel nog wat perfectioneren… :D

      • Hoi Ianna,
        Het verschil zit hem denk ik vooral in de textuur. Deze cake is vrij compact, een carrotcake hoort luchtiger te zijn, met een beetje ‘veering’ als je er in knijpt. Ook denk ik dat het komt door het gebruik van banaan. De smaak van de wortels en kruiden wordt daardoor overheerst. Maar, ik moet echt benadrukken dat de cake HEERLIJK is! Door de naam carrotcake waren mijn verwachtingen alleen anders. Dit is gewoon een te gek recept voor banana/carrot bread ; ) Ha ha! Ik heb er echt van genoten en zal hem absoluut weer maken!

  • Was van plan de bananencake de maken maar koos voor deze van je. Twee ingrediënten verandert; pastinaak ipv wortel, cranberry & krenten ipv dadels. Gewoon omdat ik niet naar de winkel wilde. EN het is heerlijk!!

  • Ik heb hem gemaakt zonder ei, met speltmeel en santen (ik had geen kokosolie)
    en hij is gelukt :) Wat een geweldig recept! heerlijk. Gek genoeg proef ik geen banaan en geen wortel. (en dat zit er toch echt in) Ik heb hem na 40 min. op 180 graden eruit gehaald.

  • Hey! Ik had een vraagje. Zou ik de taart ook met speltbloem kunnen maken i.p.v. volkoren tarwebloem? En is met speltbloem gezonder of ..? Wil hem eventueel binnenkort maken voor mijn verjaardag maar graag een redelijk gezonde variant, en speltbloem heb ik toevallig maar vraag me eigenlijk af wat nou het beste/gezondst is .. Hoop dat iemand dit beantwoorden :)

    • Speltbloem is ook prima. Ik weet alleen niet precies hoe de consistentie wordt van de cake, maar je kunt het zeker proberen, misschien moet je een klein beetje extra bakpoeder toevoegen, zodat het niet te zwaar wordt. Spelt en volkoren zijn beiden beter dan de witte variant, spelt is alleen nog net iets beter wanneer je niet zo goed tegen gluten kunt. Succes!

  • Ik heb hem vanavond gemaakt, erg lekker!!! Alleen zou ik er zelf 2 bananen indoen de volgende keer, aangezien de bananensmaak best wel overheerst.

    Ik heb wel een vraag, waar kan ik creamy cheese kopen? Welk merk gebruik je? Ik kon niks vinden, waardoor ik monchou had gebruikt. In combinatie met citroensap smaakt het heerlijk, maar de textuur van de frosting is veel te zacht met monchou. Het loopt als het ware van de cake af. Is dit met creamy cheese niet zo?

    Je zei zelf dat je denkt dat er 200-250 gram wortels in gaan. Zelf wogen mijn 3 winterpenen 600 gram bij elkaar en dit is zeker niet teveel.

    • Dank voor alle tips! Altijd leuk om feedback te krijgen op de recepten…
      Cream cheese kun je overal kopen, misschien is het handig om bij de winkel te vragen? Reguliere supermarkten verkopen bijvoorbeeld Philadeplia (naturel), en bij de ekoplaza hebben ze het bio huismerk.

  • wij hebben de cake vandaag gemaakt. Hij was erg lekker! Maar ik raad ook aan om 2 bananen te gebruiken i.p.v. 3 want de bananensmaak was inderdaad erg overheersend, maar voor de rest was hij heerlijk!
    Wij hebben hem gemaakt met speltbloem en dat ging prima.
    bedankt voor dit recept :)

  • Al weer een jaar later reageert er weer iemand haha:)
    Wou even melden dat ik je recept hwb uitgeprobeerd inderdaad meer een banana/carrot bread maar LEKKER en LEUK maakte heg met mijn dochter die niet van groente houdt maar dit ging er in! Wel iets gezonder gemaakt maar toppie recept!!!!

    • Wat leuk om te horen! Altijd fijn wanneer je stiekem groentes voor de kleintjes in een taart of smoothie kunt verstoppen ;) Maakt het zoveel makkelijker!

  • Hoi!
    Leuk en gezond recept!
    Heb het geprobeerd om in muffinvormpjes te doen, maar de binnenkant van de muffins blijven zacht. Komt dit omdat je het alleen als cake/taart kan maken?

    Groeten,

    • Hi Sharleen, ik heb de cake nog nooit in muffinvorm gemaakt, dus ik weet niet precies wat er fout is gegaan. Misschien te kort in de oven? Groetjes, Ianna

  • Wat een heerlijke cake!
    Ik heb alleen speltbloem gebruikt ipv tarwebloem.
    De hele familie heeft ervan gesmuld, mijn zoon vraagt steeds of hij nog een stukje mag :-) Deze cake lijkt mij ook lekker om mee naar school te geven als tussendoortje.

  • Ik heb dit recept met speltmeel gemaakt, maar de binnenkant bleef een zachte massa, ik heb het langer geprobeerd en daarna nog heter, maar nu is de buitenkant heel donker en de binnekant nog “vloeibaar” iemand tips. Ik had zoveel deeg over dat ik ook nog een paar muffin vormpjes heb volgegooid, deze waren wel net aan gaar van binnen.

    • Wat gek! Misschien dat het aan de stand van de oven ligt? Of misschien iets mis gegaan met het beslag? Het recept is al vaker gemaakt en gaat altijd erg goed. Ik durf zo gauw niet te zeggen waar het aan kan liggen. Hopelijk smaakten de muffins wel goed :)

  • Echt heerlijk! Ik heb een variant erop gemaakt: nog sinaasappelrasp door het beslag en de noten die ik voorhanden had gebruikt. Verder heb ik voor de topping de citroensap door sinaasappelsap vervangen en ipv maple syrup agave siroop gebruikt. Erg lekker! Ga ik zeker vaker maken!

  • Hi,

    De taart is helaas niet zonder gluten, want in de volkoren tarwebloem zijn deze aanwezig.

    Ik ga kijken of ik hiervoor een vervanger kan vinden.!

    • Hi Kristel, dat klopt inderdaad. Deze taart is niet glutenvrij, al zou je het kunnen proberen met boekweit of amandelmeel, al weet ik niet of het recept in deze verhouding dan nog goed gaat lukken. :) Succes!

  • Deze cake komt zojuist uit de oven en hij is perfect gelukt!! Lekker zoet en smeuïg en dat zonder boter en suiker, top! Ik heb de bloem vervangen door 150 gr amandelmeel en 100 gr tarwemeel en dat werkte prima :)
    Bedankt voor het lekkere recept!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.


× 5 = vijftien