Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Cranberry-kokos Granola

Met deze warme temperaturen is het eigenlijk niet handig om de oven aan te doen. In mijn kleine Amsterdamse keuken wordt het al gauw ondraaglijk warm wanneer je ‘dat ding’ aan zet. Echter, dat houd mij niet tegen om te gaan experimenteren met granola. Heel lekker, en gek genoeg iets wat ik nog nooit eerder (voor vandaag) zelf heb gemaakt. Of misschien beter gezegd, het iets wat ik überhaupt nooit at. Ik was altijd onder de veronderstelling dat deze knapperige heerlijkheden aan elkaar geplakt waren met suiker. Nu blijkt dit ook het geval te zijn en dus kwam het huize Beginspiration eigenlijk nooit in.  Maar, dat kon natuurlijk gezonder…

Op het moment ben ik fan van deze zeer makkelijke versie. Granola is een soort cruesli, maar met een lichte crunsh en in het midden een bijna koekachtige textuur (tenzij je het te lang in de oven laat staan). In dit geval met een lichte kokossmaak (aangezien Vriendje niet zo’n kokosfan is) en met cranberries. Een hele fijne combinatie!

cranberry granola

Nodig voor ongeveer 8 porties:
200 gram havermout
100 gram noten (walnoten, hazelnoten, amandelen etc)
50 gram zaden (chia, sesam, lijnzaad, zonnebloem of pompoenpitten etc)
70 gram cranberries, eventueel in kleinere stukjes gesneden
4 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels kokosolie, gesmolten
3 eetlepels honing, dadelmolasses of agave siroop etc
2 rijpe bananen
1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal alvast een bakplaat eruit en bekleed deze met bakpapier.

kokos, cranberry, havermout, chia

granola met banaan

Meng in een grote kom de havermout, noten, zaden, cranberries en geraspte kokos. Smelt de kokosolie in een pan, roer daar de honing en geprakte banaan doorheen. Je kunt een mixer gebruiken, maar met een vork kom je ook een heel eind. Voeg het bananenmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed.

granola

Leg de ongebakken granola op een bakplaat en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Houd het goed in de gaten, want bij sommige ovens wordt de granola al gauw bruin. Je kunt na 10 minuten de granola stuk maken en omscheppen, zodat alle kanten goed bakken.

Laat de granola maximaal 20 minuten in de oven staan. Om het volledig af te laten koelen, daarna kun je het bewaren in een Tupperware of weckpot. Al vind ik stiekem warme granola heerlijk door de yoghurt met wat zomerfruit.

30 Discussions on
“Cranberry-kokos Granola”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close