Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Citroentaart met meringue

Mijn food bucket list spookt de laatste dagen door mijn hoofd. Met nog 20 items op mijn lijst, is het hoogtijd om er een paar af te strepen. Achter de schermen ben ik er druk mee bezig, zo is mijn lijstje met soepen bij af, doe ik as we speak research naar de beste wijncursus in Amsterdam en staan mijn Londen blogs net online. De regenachtige zondag van vorige week inspireerde mij om nog een item van mijn food bucket list af te strepen: de citroentaart met meringue. Het is een portie zonneschijn in taartvorm, echt. Ik heb hiervoor nog nooit zelf een citroentaart gemaakt. Heel stom eigenlijk, want het is zo simpel. Het kost alleen wat tijd om de verschillende onderdelen te bereiden (taartdeeg, lemon curd, meringue), daarna is het een kwestie van samenstellen en smikkelen maar.

Het recept voor deze citroentaart komt uit het nieuwe bak boek van Laura Kieft (ja, die van Laura’s Bakery): Het basis Bakboek. Een boek vol baktips, en natuurlijk recepten voor de allerlekkerste taarten, koekjes en meer. Het is een mooie verzameling van basisrecepten, maar met voldoende variatie en niveau’s zodat elke bakliefhebber ermee aan de slag kan. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n bak-ster, maar bij het bladeren in dit boek krijg ik spontaan zin om alle zoetigheden te maken. Een marmercake, pindakaas brownies of wat dacht je van een simpele, old-school biscuit om te vullen met dulce de leche. Genoeg lekkers dus om al die regenachtige zondagen door te komen.

Citroentaart

Nodig voor 1 taart (±10-12 personen):
Uit Het Basis Bakboek van Laura Kieft
Bereidingstijd: ± 1 uur en 30 minuten.

Bodem
80 gram suiker
160 gram boter
225 gram bloem
half ei
snufje zout

Lemon Curd
200 ml citroensap (± 3 grote citroenen)
rasp van 3 citroenen
300 gram suiker
190 gram boter
3 eieren

Meringue
100 gram eiwit
40 gram poedersuiker
165 gram suiker
45 ml water
(een suikerthermometer is handig)

Doe alle ingrediënten voor de bodem tegelijkertijd in een ruime kom en mix of kneed tot een mooi deeg. Als het wat kruimelig blijft, kneed het verder met de hand en vorm er een platte ronde schijf. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal voor een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de lemon curd. Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het citroensap om de pitjes en velletjes op te vangen. Voeg de rasp van de citroen in een hitte bestendige kom, samen met de suiker en boter. Laat dit au bain-marie smelten. Als alles gesmolten is, kun je het citroensap toevoegen. Roer even door en voeg dan ook de eieren, kort geklutst, toe. Belangrijk is dat je constant blijft roeren. Langzaam (het duurt echt eventjes) maar zeker zal het mengsel steeds verder indikken. Blijf roeren tot het een dikte van yoghurt heeft. Giet in een grote schaal om af te koelen, of in kleine uitgekookte potjes om te bewaren. Dek af en laat de lemon curd afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem het deeg uit de koelkast, rol uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed je bakvorm ermee. Snijd de overlappende randjes weg met een mes, en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een stuk bakpapier over het deeg, en verdeel je blindbak vulling hierover. Bak de taart voor 20 minuten. Verwijder de bakvulling en het bakpapier, en bak de taartbodem nogmaals voor ongeveer 10 minuten. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de Italiaanse Meringue. Klop de eiwitten stijf, voeg dan de poedersuiker toe en klop nog even kort door. In een pan breng je de kristalsuiker en water aan de kook tot een temperatuur van 121 graden. Je hoeft niet te roeren in de pan. Heb je geen thermometer? Test dan de temperatuur door een klein beetje siroop in koud water te laten vallen. Het wordt een stevig balletje, maar nog wel een beetje te vormen als je het met je vingers vastpakt. Wanneer de suiker heet genoeg is, zet je de mixer weer aan en giet je het langzaam erbij. Blijf kloppen tot het schuim en de kom niet meer heet is.

Zodra de taartbodem en lemon curd zijn afgekoeld, kun je de taart gaan samenstellen. Verdeel de lemon curd over de taartbodem. Vul een spuitzak met de meringue, of schep het met een spatel op de taart. Zorg ervoor dat er mooie piekjes op de taart staan, want die kun je goed karameliseren. Gebruik een crème brûlée-brander om de toefjes wat goudbruine accenten te geven. Je citroentaart is klaar.

2 Discussions on
“Citroentaart met meringue”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close