Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Rauwe carrot cake balletjes

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik in de maand juni de uitdaging met mezelf aan ga. Een maandje extra gezond eten zodat ik, net op tijd, met een bikini body de zomer in ga. 😉 Al is het voor mij vooral een momentje om mijn lichaam te resetten en met veel energie de zomer in te gaan. Misschien zeggen mensen nu: detoxen wat een onzin! Wie weet, maar het gekke is.. Na een maandje gezonder eten, want zo kun je het ook noemen, is mijn huid mooier, mijn haar glanst, ik heb meer energie en slaap stukken beter. Placebo effect of niet, ik heb nu alweer zin in mijn ‘detox’ maand in juni. Want bij mij betekent het niet dat ik een maand lang alleen maar wortels ga eten. Of misschien toch wel?

Als experiment en ter voorbereiding voor de grote detox maand, besloot ik aan de slag te gaan met deze oranje carrot cake balletjes. Met wortel inderdaad! Ik ben namelijk een echte wortel fan, of het nu in de vorm is van salade, deze overheerlijk beignets of in de vorm van een ‘echte’ carrot cake.. I love it!

Nog een klein puntje voordatje aan de slag gaat en dat is de amandelpasta. Je kunt deze natuurlijk gewoon in de winkel kopen, wat super lekker is, maar best een beetje prijzig (al zegt ik het zelf). Dus besloot ik het zelf te maken. Met mijn zelfgemaakte pindakaas in het achterhoofd stopte ik de amandelen in de keukenmachine en draaien maar. Het resultaat leek meer op amandelmeel dan een lekkere spread, dus daar ging het eerste scheutje water en vervolgens ook het tweede scheutje (in totaal misschien 1-2 eetlepels). Het resultaat: een dikke bal van vermalen amandelen, die qua smaak ontzettend lijkt op marsepein (yumm!).. In gedachten maakte ik gelijk een mentale notitie: dit moet ik onthouden voor Sinterklaas! Om vervolgens verder balletjes te rollen en af en toe iets van deze zelf gemaakte marsepein te snoepen..

Het resultaat mag er wezen; of het nu een detox maand is of niet, deze carrot cake balletjes zijn easy om te maken en nog gezond ook. En mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie voor iets lekkers voor koningsdag? Dan zijn deze oranje balletjes zeker een aanrader!

Carrot cake balletjesNodig voor ±12 stuks:
80 gram wortel, geraspt
20 gram dadels, geweekt en geprakt met een vork
60 gram havermout
20 gram walnoten, fijngehakt
25 gram cranberries, in stukjes gesneden
90 gram amandelpasta, eventueel zelf gemaakt
1 el honing
snuf kaneel

Rasp de wortel en mix deze met de geprakte dadels, havermout, walnoten en cranberries in een ruime kom. Voeg hier de amandelpasta, honing en kaneel aan toe. Kneed er met je handen een samenhangend deegje van. Het zal wat uit elkaar vallen, maar wanneer je er balletjes van draait zul je zien dat het goed blijft plakken.

Pak steeds een beetje deeg en draai er een balletje van ter grootte van een golfbal. Kleiner, of groter, mag ook. Net wat jij het makkelijkste vindt. Leg de balletjes op een bakpapiertje en zet voor 30 min tot 1 uur inde koelkast.

Wil je deze overheerlijke carrot cake balletjes bewaren? Stop ze in een luchtdicht bakje en bewaar in de koelkast; je kunt ze daarin zeker een weekje bewaren.

15 Discussions on
“Rauwe carrot cake balletjes”
  • Hmm, lekker, dit soort balletjes zijn altijd zo lekker! Ik heb ook weleens dit soort balletjes gemaakt, maar dan met een notenmix, met van alles wat, ook heerlijk!

    • Absoluut! Gebruik je alleen noten, of ook ander lekkers erdoorheen? Hier ook een favoriet met cacao, dadels en noten, maar die vind je ondertussen op bijna elke gezonde blog, dus ga ik hier niet meer publiceren 😉

  • Hmm klinkt lekker! Ik maak altijd zelf amandelpasta door amandelen 20-30 min in de oven te roosteren op 150C (totdat ze lekker geuren en vanbinnen goudbruin zijn). De vrijgekomen olie in de noten zorgt ervoor dat het makkelijk te blenden is tot een romige pasta.. Succes verzekerd 🙂

    • Oh wat een goede tip! Misschien is dat was het een mooie pasta maakt, ik gebruikte nu ongeroosterde amandelen. Al was dat stiekem erg lekker!

  • Woaaaah gezonde carrotcake balletjes. Wauw, hoe verzin je het! Lekker zeg. En wat dapper van je detox maand. Ik durf er echt niet aan (en verzin steeds een excuus om het niet te doen, zoals mooi weer of in juni ben ik jarig). Lijkt me zo moeilijk dat je dan niet lekker het park in kan met stokbrood, kaas en wijn…

    Máár ik vind het heel leuk dat jij het gaat doen, kan ik mooi vanaf de zijkant meekijken 🙂

  • I love wortel!! En ze lijken me echt heel erg lekker! Nog meer jammies om op mijn gezonde lijstje te zetten haha! Ik ga vanaf 1 mei de ik eet suikervrij challenge doen dus ben benieuwd in hoeverre mij dat gaat lukken! Jij in elk geval succes met je detox!

    • Thanks!! 🙂 Oh wat leuk dat je de suikervrije challange gaat doen, ben heel benieuwd hoe je dat gaat vinden! Komt vast helemaal goed. Eerste en laatste week zijn meestal het lastigste 🙂

    • Thanks! Detox betekend een maand geen suiker, gluten/tarwe, melkproducten (behalve schaap/geit), cafeïne & alcohol voor 1 maand! Haha, als ik het zo zie een hele lijst, maar het is goed te doen! In juni dus meer hierover! 🙂

  • Wortels zijn zeker ook mijn favoriete groente. Soep, carrotcake (indeed!), maar ook ‘gewoon’ wortels, I want it all! Wat betreft die amandelpasta: als je gewoon lang genoeg (20 minuten dus, dat is wel lang) blijft malen met je keukenmachine komen de oliën vanzelf vrij door de warmte. Dat was bij mij in ieder geval zo! Er staat ook een how-to op mijn blog, mocht je geïnteresseerd zijn, hoewel ik de clue nu natuurlijk allang verteld heb haha.
    Succes met de detox! Ik hou daar ook altijd wel van, zo’n maandje bezinning en gezond zijn. Ik slaap dan altijd fantastisch en inderdaad, mijn huid krijgt zo’n fijne gezonde gloed ofzo. Misschien ga ik dat ook wel doen in juni :-). Dit ziet er in ieder geval heerlijk uit!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close