Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Brownies

Tijd voor een goddelijk receptje. Met chocolade. En een geheim ingrediënt, die je niet zou verwachten. Het recept is van Lite/Dark. Naast de win-actie (deze is nu afgelopen) die ik mocht organiseren, kreeg ik het recept voor hun gezonde brownie mee naar huis. Zodat jullie (en ikzelf natuurlijk ook) deze heerlijke brownies zelf konden uitproberen. Afgelopen weekend ging ik aan de slag en maakte mijn eigen versie van deze gezonde brownies.

Ik houd van brownies. Ik bak ze graag in alle mogelijke varianten en eet ze dan ook helemaal op. Daar heb ik geen probleem mee. Nadeeltje: de reguliere brownies zijn niet echt gezond. De brownies in dit recept zijn gemaakt op basis van dadels, amandelmeel, zonnebloemolie en rauwe cacao. Ze zijn dus zowel gluten- als lactosevrij en bevatten geen geraffineerde suikers. Hoe fijn is dat! Healthy brownies dus.. De eerste hap is misschien een beetje wennen, vooral wanneer je de brownie bomvol suiker gewend bent. Maar geloof mij, na een paar happen wil je niks anders meer.. Tijd om aan de slag te gaan.

Ben je op zoek naar meer zoete (bak) inspiratie? Dan vind je hier meer lekkernijen.

Nodig voor 1 bakblik van 18×18 (of iets groter):
Geïnspireerd op het recept van Lite/Dark
Bereidingstijd: ± 60 min, waarvan 30 min oventijd en 15 min om af te koelen.
250 gram ontpitte dadels
200 ml kokosolie
2 eieren
75 gram amandelmeel
75 gram (rauwe) cacaopoeder
2 tl bakpoeder
snuf zeezout
100 gram geraspte courgette
75 gram walnoten
2-3 el geraspte kokos (optioneel)
50 gram (rauwe) chocoladereep, zonder suiker (optioneel)

Gezonde brownie

Zet de dadels in de week (met water) voor ongeveer 20 minuten, maar langer mag ook. Verwarm de oven alvast voor op ±180 graden en ga aan de slag met het raspen van de courgette. Bekleed alvast een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Op deze manier is al het voorbereidende werk klaar en dan kunnen de brownies gelijk gemaakt worden!

Meng de dadels kokosolie en eieren in een blender of keukenmachine. Voeg daar vervolgens de amandelmeel, cacao, snuf zeezout en bakpoeder aan toe en zet de blender/keukenmachine nogmaals aan tot het goed vermengd is. Roer ten slotte de courgette en walnoten erdoor (of pulseer een paar keer met de keukenmachine, MAAR: hak de walnoten overigens niet te fijn!).

Stort het mengsel in het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Laat de brownies voor ± 10 min afkoelen in de oven en haal ze er daarna uit. Haal de brownies uit het bakblik en laat op een rooster wat afkoelen. Vervolgens kunt je aan de slag met de decoraties: smeer de brownie vol met gesmolten chocolade en bestrooi de randen (of de hele brownie) met wat geraspte kokos.

Tip: Zin in iets anders? Vervang de walnoten eens voor ongebrande amandelen en cranberry’s, of gebruik de kokos in het beslag! Zooo lekker <3

43 Discussions on
“Brownies”
  • NICE! Deze ga ik zeker een keer uitproberen!
    Alleen kunnen jullie voor dit recept beter geen rauwe cacao gebruiken, maar biologische fair trade gebrande cacaopoeder. Als je de brownies in de oven zet gaat er alsnog voedingswaarde aan de rauwe cacao verloren. Scheelt je toch weer doekoes ;).

    • De courgette zit er waarschijnlijk in om de brownie vochtig te houden. Je hebt soms ook recepten voor chocoladetaart waar een aardappel doorheen gaat zodat het langer goed blijft. Helaas moet ik je alleen teleurstellen, want deze brownies zijn niet vegan! Er zit namelijk ei in. 🙁

    • Wat ziet dit er super uit! Van dit soort recepten wordt ik helemaal blij! @Mariska: voor veganisten, kun je een ei eventueel vervangen door een mengsel van 1 eetlepel gebroken lijnzaad of chiazaad en 3 eetlepels lauw water. Meng dit in een kommetje en laat het even staan, dan stijft het mengsel een beetje op. 😉

    • heb idd met kokosolie gemaakt.. en bakpoeder vervangen voor zuiveringszout.. en ik had geen dadels, maar weer wel abrikozen.. én heb er wat honing doorheen gedaan.. Dus gewoon proberen allemaal..

  • De courgette is inderdaad voor de smeuïgheid, aangezien er geen boter in zit. Je proeft overigens geen courgette. Ik zou de zonnebloemolie niet vervangen door olijfolie vanwege de sterke smaak. Kokosolie kan smaaktechnisch wel, maar de brownie wordt er wel een stúk minder luchtig door. Veel bakplezier!

    • Ik zou zeggen: max een week! Proef voorzichtig of ze niet te droog worden of anders gaan smaken. Al hebben de brownies bij mij dag 4 nooit overleefd, dan waren ze alweer op 😉

  • Ik heb net deze brownies gemaakt. Ik heb alleen pistachenoten toegevoegd in plaats van de walnoten. (Ik had geen walnoten meer in huis). De smaakt van de brownie vind ik lekker. Ik vind ze wel erg vet door de zonnebloemolie. Kan dat niet vervangen worden door iets anders?

  • Ik heb ze ook gemaakt! superlekker 🙂
    Alleen misschien gewoon wat minder zonnebloemolie doen dan 200 ml? want ik vond ze ook best vet!

    • Dat kun je zeker proberen, wat gek dat ze zo vet waren.. Ik ga ze binnenkort eens uitproberen met 200 en wat minder olie. Kijken wat er gebeurt! 😀 Dank voor je berichtje!

  • Beste,

    Ik had even een vraag wat betreft de courgette, moet je die eerst schillen voor je het raspt?
    En kan je ipv 200 ml zonnebloemolie, 100 gr zonnebloemolie en 100 gr kokosolie gebruiken?

    Alvast dank.

    Grt

    • De courgette hoef je niet te schillen, en je kunt zeker proberen om een gedeelte van de zonnebloemolie te vervangen voor iets anders. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, dus ik ben benieuwd naar het resultaat!

  • Ik heb een notenallergie dus amandelmeel (en natuurlijk de walnoten ook niet, maar dan kan ik bijv cranberry’s toevoegen. Of wat anders lekkers) kan ik niet gebruiken. Weet je toevallig een ander soort meel dat gezond en lekker in dit recept is? Havermoutmeel misschien?

    • Zo zit ik precies zo. Heb het nu met rijstemeel geprobeerd maar dat brand snel aan. Ik heb dus jammer genoeg de helft kunnen weggooien

  • Heb em gemaakt voor een vriendin die diabeet is. Natuurlijk niet aan gedacht dat er een ton suiker in dadels zitten en er daarvan aardig wat in het recept worden gebruikt

  • Ik lees hiertussen een opmerking over zonnebloemolie, en dat je deze beter niet kunt verhitten, dit is idd het geval. Alle meervoudig onverzadigde vetten waaronder zonnebloemolie valt, onverhit supergezond, vormen schadelijke stoffen na verhitting dit komt doordat meervoudig onverzadigde vetzuren bij verhitting gaan oxideren. Je kunt in dit overigens heerlijke recept beter kokosolie gebruiken.

  • Ik maakte al enkele van je recepten en had gisteren een groot succes met je brownies (met brasilnoten en kokosmeel, want ik had geen amandelmeel in huis). Ik lees je blog met plezier! Merci

  • Kun je ook speltmeel gebruiken ipv amandelmeel? En mijn kokosolie is erg hard (moet met een lepel veel moeite doen om wat uit de pot te krijgen), kan ik dit dan beter eerst laten smelten?

    • Hi Mirre, bedankt voor je berichtje. Ik heb het recept alleen geprobeerd met deze ingredienten, maar je kunt het zeker proberen om de amandelmeel te vervangen voor speltmeel. Ik weet alleen niet hoe het resultaat zal zijn. Over de kokosolie, je kunt het iets smelten, maar wanneer je het buiten de koelkast bewaard (op kamertemperatuur) wordt het nooit heel hard. Succes!

    • Hi Rozemarijn, dankjewel! Dat zou je kunnen proberen, misschien door wortel, maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd. Succes!

    • Omdat dit recept van DarkLite is en zij altijd amandelmeel gebruiken. Echter, je kunt het natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak en een andere soort meel gebruiken. Succes!

  • Heb net dit recept gemaakt voor een collega met Coeliakie. Het beslag is vrij zoet, dat viel me mee. Om de smaak wat te intensiveren heb ik iets meer dan een snuf zou toegevoegd. Hij smaakt heerlijk!!!!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close