Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Bonensoep met gedroogde tomaten

Eerste dag, eerste echte detox maaltijd. En ik heb er zin in.. Ik kan niet zeggen dat ik het erg moeilijk heb gehad vandaag, maar verlang toch stiekem al de hele dag naar een stuk chocola. Toch fijn dat je dat al hebt op dag 1, aangezien er nog 29 dagen chocoladeloze dagen voor de boeg liggen.

Kleine note: gedroogde tomaten kun je zelf maken, maar is wel tijd voor nodig, maar zelf kopen is ook lekker. Het recept komt uit vegalicious! Enjoy!

Nodig:
Soep

1 el olie
1 rode ui in stukjes
2 tenen knoflook
1-2 tl verse rode peper
1 tl verse of gedroogde oregano
1 ½ tl komijnzaadjes
8 kleine (zelfgemaakte) gedroogde tomaten
400 gram bruine (gare) bonen
500 ml groentebouillon
beetje limoensap
(optioneel) 1 bosui
handje koriander fijn gesneden

Zelfgemaakte gedroogde tomaten
0,5 kg tomaten, in tweeën gesneden
1 el verse rozemarijn, in kleine stukjes gehakt
2 kleine teentjes knoflook, fijn gehakt of met pers.
olijfolie
zout en peper

Mais salsa
1 sjalotje of kleine rode ui, fijn gesneden
50 gram maiskorrels
limoensap
zout/peper

De gedroogde tomaten kun je van te voren maken en later gebruiken voor bij dit recept of gewoon in een lekkere salade/soep/bij vis/vlees of iets anders lekkers.Verwarm de oven voor op 100-110 graden. Leg de tomaten met de bovenkant naar boven op een bakplaat. Bestrooi met zout, peper, rozemarijn en knoflook en wat olijfolie. Zet ze nu in de oven, dit duurt een tijdje, voor ongeveer 4 uur. Als de tomaten erg groot zijn dan moeten ze ongeveer 5-6 uur in de oven. Heb je hier geen tijd voor, dan kun je ook kleine tomaatjes nemen en die moeten voor ongeveer 2- 3uur in de oven.  Als ze uit de oven komen, moeten ze gekrompen zijn en mogen een beetje zwart zijn bij de randjes.

Met de soep kun je een kwartiertje voordat de tomaatjes klaar zijn beginnen. Verwarm de olie en laat de uien en knoflook rustig garen op zacht vuur, laat ze niet bruin worden. Voeg de rode peper (minder als je niet van pittig eten houdt), de oregano en komijnzaadjes erbij.  Laat het voor een paar minuten samen bakken tot de komijn gaat geuren. Vervolgens doe je de gedroogde tomaten, bonen en groentebouillon erbij, en laat dit gehele mengsel voor ongeveer 20 min heel zachtjes doorkoken.

De salsa is leuk om erbij te maken en geeft net iets extra’s aan de soep. Fruit een uitje tot het begint te kleuren, voeg vervolgens de mais eraan toe en zet het vuur wat hoger tot ze wat beginnen te kleuren. Breng op smaak met zout, peper en wat limoensap.

Schenk het soepmengel in de blender of ga het te werk met een staafmixer tot het een gladde massa is. Voeg evt nog wat zout en/of peper toe en een scheutje limoensap. Proef en breng evt zonodig nog op smaak. Serveer en bestrooi met wat koriander, een fijn gesneden bosuitje en de “salsa”.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close