Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Bloemkoolsteak met frisse salsa

Bloemkool is hot. Steeds vaker zie ik bloemkool als vegetarisch hoofdgerecht op de kaart verschijnen en dat maakte mij nieuwsgierig. Het idee van een halve bloemkool leek mij in eerste instantie niet heel spannend, maar wat als je hier nu plakjes van maakt met een lekkere frisse salsa erbij? Dat is toch op en top lente en lekkers. Wat blijkt, dat kan dus ook. Op een aantal blogs zag ik later de zogeheten ‘steaks’ voorbij komen. Zoals deze, deze en deze.

Tijd om zelf aan de slag te gaan..  Deze healthy ‘steaks’ zijn verrassend simpel om te maken. Af en toe vallen ze wat uit elkaar, maar dat maakt niet zoveel uit (zoals je op de foto kunt zien). Daarbij is de bloemkool echt een superfood (ja!)! Het bevat namelijk veel calcium, magnesium, foliumzuur, kalium en vitamine C. Het is de perfecte antioxidant, helpt bij lever- en nierklachten en verlaagt een te hoge bloeddruk. Topper toch? Al is het vooral heel erg lekker, vooral met deze salsa erbij is het perfect als lunchgerecht of easy diner.

IMG_5487Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Olijfolie/kokosolie om in te bakken
1 bloemkool
1 teentje knoflook
handje cherrytomaten
3 el zwarte olijven, zonder pit
Sap van 1/2 citroen
2-3 el extra vergine olijfolie
Zeezout/peper
2 el verse peterselie, fijngesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal alvast de bakplaat uit de oven en bekleed met deze met aluminiumfolie of bakpapier.

Verwijder alle blaadjes en dikke stelen van de bloemkool. Zet de bloemkool met de kern naar beneden op een snijplank. Gebruik een scherp mes om ongeveer 4 ‘steaks’ van 2 cm dik in de gehele lengte van de bloemkool te snijden. Bewaar de stukjes bloemkool die eraf vallen, snij ze eventueel wat fijner en bewaar ze op een bord/in een kom.

Zet een ruime koekenpan op het vuur met een goede scheut olijfolie of kokosolie. Bak hierin op middelhoog vuur de bloemkool steaks voor ongeveer 2 min per kant. Leg vervolgens de gebakken steaks op de ovenschaal, bestrooi met wat zeezout en bak af in de oven voor ongeveer 15 minuten.

Zet de pan opnieuw op het vuur. Bak de bloemkool kruimels samen met een fijn gesneden stukje knoflook. Snijd de cherrytomaten door de helft (of in vieren) en voeg deze bij de bloemkool. Hetzelfde geldt voor de zwarte olijven. Bak deze op het laatst voor 1-2 minuten mee en haal vervolgens de pan van het vuur. Blus het geheel af met citroensap en  de 2-3 el olijfolie van goede kwaliteit. Breng verder op smaak met zout, peper en de fijngesneden peterselie.

Leg per persoon 1 grotere en een kleine steak op het bord, met lekker wat lepels van de lauw-warme salsa. Serveer met een groene salade en eventueel wat brood voor het perfecte lente lunch gerecht of easy diner.

11 Discussions on
“Bloemkoolsteak met frisse salsa”
  • Ah, wat grappig om zo’n stuk bloemkool als steak te bakken! Misschien is een lekker (kaas)sausje er ook wel lekker bij, of wat meer kruiden, daar houd ik altijd wel van 🙂 Leuk idee!

  • Ondanks dat ik eigenlijk echt niet van bloemkool houd (alleen in soep), klinkt dit toch wel echt heel grappig. Als jij ‘m nou eens voor mij klaarmaakt 😉 want het ziet er wel heel goed uit. Zeker met zo’n salsa.

    Heb jij al eens de pizza’s van bloemkool geprobeerd? Ik alleen tortilla’s, die waren wel een succes.

    • Het is echt super lekker. Het mag zelfs nog iets langer geroosterd worden, heb ik gemerkt. Op deze manier wordt de bloemkool heel nootachtig; heel anders dan wanneer je het bijvoorbeeld kookt of stoomt. Al ben ik sowieso fan van bloemkool, in welke vorm dan ook haha. De pizza staat nog op mijn to-make lijstje, al wilde ik er eigenlijk mee wachten tot mijn detox. Hoor er veel goede verhalen over.

  • Dit is lekker he? Ik vond het ook een goeie ontdekking. Ik eet sinds begin februari geen tarwe meer en ik heb nog nooit zo veel bloemkool gegeten. 🙂 Bloemkool als steak, als rijst, als puree. 🙂

  • Ik kwam toevallig op je site omdat ik een recept zocht om eens wat anders te doen met bloemkool.
    Bloemkoolsteak. Heeeeerlijk. Gemakkelijk te maken en echt een feest om te eten.
    Toen dit zo’n succes bleek heb ik eens tussen je recepten gesnuffeld en wat blijkt: veel leuke, maar vooral lekkere recepten. Ga door en ik probeer ze uit.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close