Bijenpollen

In het kader van nieuwe ideeën en uitdagingen lijkt het mij een leuk idee om zo af en toe een ingrediënt of product te kiezen en deze in het zonnetje te zetten op mijn blog.

Superfoods worden de laatste tijd steeds populairder, denk aan Chia zaad, kokosolie of rauwe cacao. De bijenpollen zijn naar mijn weten nog niet heel bekend, misschien omdat ze nog niet overal zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Na er meer over te hebben gelezen, kom ik er erachter dat ze vroeger als medicijn werden gebruikt. Daarnaast krijgt het vaak de titel “de fontein van de jeugd”. Wat mij natuurlijk erg nieuwsgierig maakt.

Bijenpollen is eigenlijk niks anders dan stuifmeel.  De bijen verzamelen het stuifmeel en voegen daar nectar en enzymen aan toe. Daardoor zit het blijkbaar vol zit met vitamines, mineralen en spoorelementen, vooral de vitamines B en antioxidanten die je lichaam helpt beschermen tegen cel schade.

De bijenpollen zijn goed voor een boost aan energie. Daarnaast, als ik het onderzoek mag geloven, blijken deze kleine bij pollen ook ervoor te zorgen dat het ouder worden wordt vertraagd. Volgens ene Dr. Joirisch heeft het nog meer preventieve en opbouwende eigenschappen, zoals het verbeteren van je huid, het zorgt ervoor dat vreetbuien afnemen en een beter immuunsysteem. Wat handig en dat bereik je al met een theelepeltje per dag. Soms hoor ik mensen zeggen dat ze 1 eetlepel gebruiken, maar ik denk dat het verstandig is om het rustig op te bouwen en goed op je lichaam te letten.

Waar kun je het in verwerken? Maak van een smoothie een echte energiebooster door er wat bijenpollen aan toe te voegen. Doe een theelepeltje/schepje door de yoghurt of muesli. Je kunt het zelfs puur “eten”, dus op zichzelf, even gauw tussendoor voor wat meer energie.

Wees echter voorzichtig waar je de bijenpollen koopt, er kan echt een groot verschil in kwaliteit zitten en dus in smaak. Sommige zijn ronduit vies! Het beste kun je ze vers bij de imkers kopen, al heb ik er nu 1 bij de biologische winkel gekocht en die smaakt prima. Hoe bonter de kleuren, hoe verser ze zijn. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en wie er een lepeltje bijenpollen in zijn/haar dagelijkse eetpatroon gebruikt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit artikel is geplaatst in Superfood. Bookmark hier de permalink.

9 Reacties op Bijenpollen

 1. Hazel zegt:

  Interessant! Ben ik ook in de natuurwinkel nog nooit tegengekomen! Waar smaakt het naar? En waar eet je het zelf mee, op of in?

  • Ianna zegt:

   Het staat meestal bij de honing. Daar smaakt het ook wat naar. Het is in ieder geval lekker zoetig voor door de yoghurt en soms neem ik gewoon een hapje zo, voor wat extra energie. Anderen doen het door een smoothie of salade, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

 2. Nina zegt:

  Interessant artikel, mijn schoonvader is imker dus wij hebben altijd hele lekkere honing, die bijenpollen eet hij wel eens, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd haha.

 3. Carline zegt:

  Ik doe sinds kort een lepel door mijn havermout ‘s ochtends. Wat je zegt over voorzichtig zijn waar je ze koopt; so true! Ik had eerst gedroogde van een Nederlandse webshop en als ik die los at smaakte het net alsof ze bedorven waren. Daarna heb ik verse bij iHerb besteld voor een tweede kans (http://www.iherb.com/Y-S-Organic-Bee-Farms-Fresh-Bee-Pollen-Whole-Granules-16-0-oz-454-g/23679) en die zijn zo veel beter!

  • Ianna zegt:

   Dank voor de tip! Het is zeker waar, de eerste die ik kocht waren ook verschrikkelijk. Vind iHerb ook een fijne site, je kunt er alles goed op vinden en ze hebben VEEL keuze! :)

 4. Henk zegt:

  Ik eet het dagelijks door de muesli, mijn kinderen strooien het over een boterham met honing.
  Smaakt heerlijk, en versterkt de honingsmaak. Koop het in kilo zakken.

  • Ianna zegt:

   Wat een leuk idee! Ik gebruik het idd voor door de muesli of in een smoothie, maar nooit zo op de boterham. Ga het een keer uitproberen. Dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>