Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5x kookboeken voor onder de kerstboom

Kookboeken, daar kun je er niet genoeg van hebben, toch? Ik kan uren door mijn boeken bladeren, steeds opnieuw nieuwe inspiratie vinden en lekkere recepten die ik de eerste keer over het hoofd had gezien of simpelweg was vergeten. Kookboeken geven naast inspiratie ook iets comforting, al die gerechten en mooie plaatjes. Daar wordt je toch spontaan gelukkig van! Tijd voor een overzicht van mijn favorieten van dit jaar. Met 2015 dat ten einde komt, is het tijd voor een overzicht van mijn favorieten dit jaar. Voor de beginnende chef, tot gevorderde hobby kok. Voor iedereen iets wils. Van gezond, tot culinair. Gewoon uit Nederland, tot de andere kant van de wereld. Kijk je mee?

Nopi5

Nopi – Ottolenghi en Scully

Houd je ervan om uren in de keuken te staan? Of wil je graag nieuwe technieken en smaak combinaties te leren kennen? Het boek staat vol complexe (en minder complexe, dat ook) recepten, waarvoor je prima een dag in de keuken kunt uittrekken. Ottolenghi wilt met behulp van dit kookboek laten zien hoe hij te werk gaat in zijn restaurant Nopi. Het is een kookboek vol geweldige gerechten; super inspirerend. Meer weten?

MNR2

My New Roots – Sarah Britton

Ik ben groot fan van Sarah Britton, haar blog My New Roots en het verschenen kookboek (met dezelfde naam). Eerder dit jaar ontmoette ik haar, voor een interview en workshop. Wat blijkt, ze is precies zoals ze zich omschrijft op haar blog en haar kookinspiratie komt letterlijk overal vandaan (mijn rode nagellak deed haar gelijk denken aan sappige zomer tomaten) en ze heeft uitspraken als: “Fat is the key to life!”. Love it. Meer weten?

Voorkant TGKT

The Green Kitchen Travels – David Frenkiel & Luise VindahlJa, nog een blogger (dit keer een koppel). Bekend van hun foodblog: Green Kitchen Stories. Dit jaar verscheen hun tweede kookboek en daarbij draait het allemaal om hun reizen. Van vegetarische burgers met haloumi, en een Siciliaanse caponata tot kruidige chutneys en wafels met pompoen en amandel. Eh, yum. De recepten zijn goed, smaakvol en gezond. Wat wil je nog meer? Nou, plaatjes kijken. Want de foto’s uit het boek zijn ronduit geweldig. Op en top genieten, van zowel het bladeren als het eten. Meer weten?

Licht! Hugh Fearnley Whittingstall kookboek review

Licht! van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Zijn achternaam is bijna niet uit te spreken, maar zijn recepten zijn geweldig simpel. Na het succes van zijn eerdere kookboek Veg! werd het tijd voor een opvolger, en wat voor een. Het kookboek is, in tegenstelling tot Veg!, niet vegetarisch, maar er staat voldoende inspiratie in voor wanneer je geen vis of vlees eet. Denk aan recepten zoals wortel-maisbrood, een pastinaak-appel salade met een pittige knoflook-citroendressing, gegrilde pompoen met witlof en bramen, maar ook deze verslavend lekkere haver-noten-fruit koekjes. Meer weten?

Eten uit de Volkstuin – Marleens van Es.

Als laatste, maar zeker niet het minst leuk: een kookboek van een Nederlandse blogger. Marleen schreef eerder al gastblogs voor Beginspiration, en niet veel later kwam haar eerste kookboek uit. Tuinieren is Marleen haar grote hobby. Daar kweekt ze de spannendste groenten, experimenteert met nieuwe zaadjes en observeert hoe alles door haar tuin heen groeit. Soms mislukt een oogst, maar dat houd haar niet tegen om het opnieuw te proberen. Met de zakken vol groenten en fruit maakt ze de lekkerste dingen, en een deel van haar recepten vind je dan ook terug in het boek. Mijn favorieten: de rabarber-kokos cake en de zelf gemaakte vlierbloesem champagne. Meer weten?

2 Discussions on
“5x kookboeken voor onder de kerstboom”
  • Stuk voor stuk prachtige boeken! Ik ben vooral benieuwd naar Nopi, want daar heb ik nog niet heel veel van gezien. Green Kitchen Stories blijft mijn absolute favoriet. Fantastisch eten en de meest geweldige foto’s. Heerlijk!

  • mooi lijstje inderdaad, van GKT ben ik ook fan, en My new roots heb ik ook! ottolenghi vind ik ook prima, maar het begint wel een beetje minder ‘innovatief’ te worden vind (steeds kritische) ik. maar het blijven mooie boeken!
    Ken je “Een nieuwe kijk op eten” van Anna Jones? ligt ook in de stijl van GKT en My new roots, en lijkt me ook echt iets voor jou Ianna!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.