Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5x groenten in de hoofdrol

Een groot deel van Nederland eet te weinig groenten en dat is jammer! Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat groente naast super lekker ook onwijs gezond is. Er zitten niet alleen vitamines en mineralen in, maar groenten en fruit hebben nog meer voordelen. Het is goed voor je immuunsysteem, verlaagt de cholesterol  en je huid wordt er mooier van, om wat voordelen op te noemen. Tijd om mijn favorieten in de spotlight te zetten, met daarbij natuurlijk een aantal lekkere recepten zodat jij er makkelijk mee aan de slag kunt gaan.

 

Bloemkool risotto1. Bloemkool
Een onderschatte groente als je het mij vraagt. Mensen denken vaak aan bloemkool met kaassaus, maar stiekem kun je er zoveel meer mee. Rasp het fijn en vervang het voor een gezondere versie van couscous. Snijd de roosjes in stukjes, bak deze samen met blik kikkererwten gaar. Maak een dressing met lekker veel mosterd en peterselie, giet dit over de warme groenten en je hebt een heerlijk bijgerecht voor bij vis of kip. Of gebruik de gebakken stukjes bloemkool door een goddelijke risotto, lekker met parmezaanse kaas en mocht je het in huis hebben een snufje saffraan. Stukje bloemkool over? Maak er een bloemkool soep van, lekker met chili-olie. Vergeet deze bloemkool koekjes met quinoa niet! Maak extra veel en stop ze in de vriezer voor een dag dat je weinig zin hebt om te koken.

wortelbeignets2. Wortel
Lekker om zo te snacken, of juist te dippen in hummus. Je kunt een wortel samen met selderij, ui en knoflook verwerken in de basis van elke soep of in de saus voor je pasta. Zin in een lekker groente gerecht, licht en luchtig maar toch vullend? Ja, het kan echt! Maak dan deze wortelbeignets met haloumi; verslavend lekker! Meer zin in iets verwarmend? Kies dan voor deze kruidige wortelsoep, vol warmte en knallende kruiden. Al blijft deze worteltaart een favoriet recept, van mijzelf en van de vele lezers die het recept al hebben uitgeprobeerd; net als deze rauwe wortelballetjes die je makkelijk samen met kinderen kunt maken.

Smokey aubergine dip3. Aubergine
Het recept voor aubergine met tomaat, knoflook en basilicum uit de oven is een klassieker. Een recept van mijn moeder, die het overigens nog steeds beter maakt dan ik. Sinds ik hier op Beginspiration schrijf, zijn er een heel aantal nieuwe recepten bij gekomen. Denk aan deze warme quinoasalade met aubergine en gepofte tomaatjes, of deze smokey aubergine dip die heerlijk past bij couscous gerechten, als spread voor tussen je pita met zelf gemaakte falafel. Ten slotte mag ik de risotto met aubergine niet vergeten. Zooo lekker!

salade met rode biet4. Rode bieten
Toevallig at ik gisteren bij Vondelpark3 in Amsterdam een heerlijke salade met rode bieten die op verschillende wijzes waren klaargemaakt. Al gauw kwam ik tot de volgende conclusie: ik moet vaker rode bietjes eten! Nu staan er gelukkig heel wat inspiratievolle recepten op mijn blog (al zeg ik het zelf).. Ondanks dat de combinatie misschien wat gek lijkt is deze salade van geroosterde bieten, blauwe kaas en dille echt verslavend lekker. Bij elke hap een andere smaaksensatie en ik zou het zo elke dag kunnen eten. Meer trek in een warme salade bij dit weer? Ga dan aan de slag met deze bieten-spelt salade, heerlijk met de zilte feta en zoete rode ui. Mocht je geen tijd (of zin) hebben om te wachten, snijd ze dan in dunne plakjes, grill een stukje geitenkaas en maak er deze salade van.

wilde paddenstoelen crostini5. Paddenstoelen
Een echte krachtpatser voor bij dit herfstweer! Na een grote mok met deze perfecte paddenstoelen soep kan ik er weer tegenaan. Door de paddenstoelen eerst te bakken, geven ze een krachtige smaak af aan de soep. Het lijkt bijna of je uren in de keuken hebt gestaan om een krachtige bouillon te maken.. Zin in een simpel lunch gerecht, of hapje? Deze crostini is dan je antwoord. Ik maakte het vorig jaar met Oud&Nieuw; simpel, snel en super lekker. Om deze comforting paddenstoelen saus niet te vergeten; deze is super simpel om te maken, en lekker door elke pasta! De truffel kun je achterwegen laten, mocht je deze niet kunnen vinden. Verder denk ik bij paddenstoelen al gauw aan een portobello, heerlijk als ‘hamburger’ of gevuld met deze grove walnotenpesto voor erbij!

Nu ben ik nieuwsgierig: welke groenten zou jij vaker op beginspiration.nl terug willen zien?

Bron foto groenten

4 Discussions on
“5x groenten in de hoofdrol”
  • hallo,

    Als alleenstaande koop ik nooit kolen omdat deze te groot zijn en ik de overschot niet kan verwerken of ik zou er een hele week van moeten eten. En je kan ook niet steeds de diepvries vullen. Dus graag wat recepten en ideeën hoe je kolen leuk kunt verwerken zodat het niet saai wordt. Ik denk hierbij aan savooiekool, groenekool, witte kool enz.

    • Dank voor de tip! Ik ga ermee aan de slag. Het is inderdaad voor mij ook geen groente waar ik veel mee kook, af en toe in een quiche, dus op zoek naar inspiratie dus!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.