Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5 kookboeken die je moet hebben

Er ligt een heel stapeltje aan nieuwe kookboeken op mijn keukentafel, waar ik met veel plezier in lees en blader. Op zoek naar nieuwe inspiratie, lekkere recepten, handige weetjes en tips en zoveel meer. In plaats van over elk kookboek een review te schrijven, deel ik hier mijn favorieten van de laatste tijd. Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is.

De Hippe Vegetariër – Isabel Boerman
Isabel heeft haar eerste kookboek uitgebracht en een ding is zeker: dit is geen doorsnee vegetarisch kookboek. Aan de hand van zeven verschillende dagmenu’s (van topsportdag tot verwenzaterdag) daagt Isabel je uit om lekker en creatief te koken. Elk menu bevat een lekker ontbijt, lunch, snack en diner. Verder worden er geen vaste ingrediënten genoemd, maar ze geeft suggesties waaruit je zelf kunt kiezen. Zo staat er geen 100 gram wortel in het recept, maar 100 gram groente. Op deze manier kun je zelf invulling geven aan het recept en keer op keer variëren met de ingrediënten. Ben je niet in een creatieve bui en wil je toch een rijtje met ingrediënten? Geen nood. Isabel heeft haar favoriete combinaties voor je op een rij gezet. De laatste bladzijden van het boek staan vol handige tips, met bijvoorbeeld de verschillende vlees vervangers je kunt kopen (of zelf maken), wijnsuggesties voor bij je gerechten en leuke hotspots door heel Nederland.
Prijs: €22,50. Meer informatie.

Jam & Zuur – Philippine van der Goes
Ben je geen fan van kant en klare potjes en pakjes jam, en maak je het liever zelf? Dan is dit het kookboek voor jouw. Jam & Zuur staat namelijk vol recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit. Van ouderwetse klassiekers tot nieuwe smaakcombinaties. Naast de standaard aardbeienjam, staat er een heerlijk recept voor courgette jam met rozemarijn, mango jam met kokos, rabarbergelei met rozenwater en een rode uien relish met port in. Ook inleggen met zuur biedt meer mogelijkheden dan zelf atjar maken, denk hierbij aan bramenazijn, bietenchutney en bloemkoolpickles. Het is een vrolijk en kleurrijk boek, waardoor ik spontaan zin krijg om al mijn weckpotten uit de kast te halen en aan de slag te gaan. En dat gaat binnenkort zeker gebeuren, want op mijn food bucket list (nummer 7) staat zelf jam maken. Met het uitproberen van deze recepten gaat het dus zeker goed komen. 🙂
Prijs: €25,00. Meer informatie.

Love & Lemons – Jeanine Donofrio en Jack Mathews
Ik ben al lange tijd fan van hun gelijknamige blog Love and Lemons, en nu is hun allereerste boek vertaald naar het Nederlands. Je ben dus super blij. Het vegetarische kookboek is net als hun blog prachtig vormgegeven en heerlijk om doorheen te bladeren. In elk hoofdstuk staat een groente (of fruit) centraal, zo kun je gemakkelijk een recept vinden met de groente die je in huis hebt. Een paar van mijn favorieten: appel-venkel salade, asperge salade met edamame en dragon, gehaktballetjes van aubergine en paddenstoelen en de gebakken rijst met bloemkool en curry. Het zijn makkelijke recepten, die vaak binnen een half uurtje klaar zijn en je gemakkelijk kunt aanpassen naar jouw eetwensen (vegan, glutenvrij, lactosevrij etc). Heel handig voor op een doordeweekse dag, wanneer je weinig inspiratie hebt, maar toch gezond wilt eten.
Prijs: €30,00. Meer informatie.

Mag ik nog een hapje? – Francesca van Berk
Kinderen die met een glimlach aan de eettafel zitten en alles eten, dat is misschien iets waar elke ouder van droomt. In de praktijk is het niet altijd zo makkelijk. “Er bestaat immers geen vaste aanpak waar je kind beter gaat eten, want ieder kind is, gelukkig, anders en daar moet je als ouder je eigen weg in vinden”. En dat is precies waarom Francesca dit boek heeft geschreven, en hoopt dat de handvatten, tips en recepten die er in staan de ouders een handje helpen bij de culinaire opvoeding van hun kind. Een echt handboek dus voor elke ouder die op zoek is naar een boek vol praktische tips en recepten voor het hele gezin, met aanpassingen voor de allerkleinsten.
Prijs: €19,99. Meer informatie.

Het boek van Jet – Jet van Nieuwkerk
Een boek vol healthy tussendoortjes, workout-food, maar ook eten koken voor een groep vriendinnen en een lekker katerontbijt. Een kijkje in het leven van Jet met haar favoriete recepten, tips en persoonlijke verhalen voor als je graag gezond wilt eten, je fit wilt voelen, maar zonder dat je leven saai wordt en vooral zonder veel te streng voor jezelf te zijn. Inclusief een hoofdstuk waarbij Jet je helpt te gaan sporten (en je zult zien dat je het heel leuk gaat vinden).
Prijs: €22,50. Meer informatie.

1 Discussion on “5 kookboeken die je moet hebben”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close